Austrálska protimoslimská senátorka prišla do parlamentu v burke a toto sa potom na ňu znieslo

    0
    Senátorka Pauline Hansonová má na sebe burku počas hodiny otázok v austrálskom Senáte (Autor: TASR)

    Hansonová – líderka protimoslimskej, protiprisťahovaleckej menšej strany Jeden národ – si na vyše desať minút sadla do lavíc v čiernom odeve zahaľujúcom celé telo od hlavy po členky. Potom si odev vyzliekla, postavila sa a vysvetlila, že chce takéto oblečenie zakázať z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti.

    “Veľká väčšina Austrálčanov si želá zákaz buriek,” vyhlásila Hansonová, známa obdivovateľka amerického prezidenta Donalda Trumpa, pričom senátori vyjadrili nesúhlas s jej slovami.

    Generálny prokurátor George Brandis vyvolal potlesk, keď povedal, že vláda burky nezakáže. A ostro Hansonovú skritizoval za “provokačný čin”, ktorý urazil austrálsku menšinu moslimov.

    “Zosmiešňovať túto komunitu, zaháňať ju do kúta, karikovať jej náboženský odev je odporné a žiadam vás, aby ste sa nad svojím správaním zamysleli,” uviedol Brandis.

    Líderka opozície v Senáte Penny Wongová povedala Hansonovej: “Niečo iné je nosiť náboženský odev ako úprimný prejav viery a niečo iné je nosiť ho tu v Senáte ako provokáciu.”

    Opozičný senátor a moslim narodený v Iráne Sam Dastyari uviedol: “Senátorka Hansonová nám v tejto komore predviedla provokáciu všetkých provokácií.”

    “Takmer 500.000 austrálskych moslimov si nezaslúži byť terčom, nezaslúži si byť na okraji spoločnosti, nezaslúži si výsmech, nezaslúži si, aby sa ich viera stala politickou témou zúfalej líderky zúfalej politickej strany,” vyhlásil Dastyari.

    Predseda Senátu Stephen Parry oznámil, že totožnosť Hansonovej bola preverená a potvrdená, kým vstúpila do budovy. Takisto dodal, že nebude členom Senátu diktovať zásady obliekania.

    - Reklama -