Austrália neberie hrozby z Ruska vôbec na ľahkú váhu. Okamžite zastavili útočné letecké operácie v Sýrii

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Austrálske ozbrojené sily (ADF) dočasne zastavili útočné letecké operácie v Sýrii, ide o preventívne opatrenie,” uviedlo vo vyhlásení austrálske ministerstvo obrany.

    Rusko v pondelok vyhlásilo, že k lietadlám koalície vedenej Spojenými štátmi, letiacim západne od rieky Eufrat v Sýrii, bude pristupovať ako k možným terčom a bude ich sledovať raketovými systémami a vojenskými lietadlami – Rusko však neuviedlo, či ich bude zostreľovať.

    Rusko sa jasne vyjadrilo, že mení svoj vojenský postoj, a to v reakcii na nedeľňajšie zostrelenie sýrskeho armádneho lietadla. Damask vyhlásil, že ide o prvý takýto incident od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011.

    Americká armáda v pondelok potvrdila, že stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila v nedeľu sýrsky stíhací bombardér SU-22, ktorý zhodil bomby neďaleko pozícií lokálnych milícií podporovaných medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti IS. Terčom sýrskeho náletu boli takzvané Sýrske demokratické sily (SDF), zložené prevažne z arabských a kurdských bojovníkov. 

    Podľa vyjadrení americkej armády bol sýrsky bombardér zostrelený v záujme “kolektívnej sebaobrany” spojeneckých síl. Vyhlásenie zdôraznilo, že Spojené štáty bojujú v Sýrii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a neželajú si konfrontácie so sýrskymi vládnymi silami ani s ruskou armádou, ktorá ich podporuje.

    “Nebudeme však váhať, keď bude treba brániť koaličné sily alebo s nimi spriaznené spojenecké jednotky,” uviedol na margo nedeľňajšieho incidentu Pentagón.

    - Reklama -