Asistovaná samovražda Európy pokračuje. V Británii islamizujú prácu. Modlitebne, halal, bizarné toalety a to nie je všetko

    0
    Úvodný obrázok správy s názvom: Vytváranie nábožensky priateľského pracovného prostredia pre moslimov (Autor: ReproFoto: equalityhumanrights.com)

    Moslimovia sú najťažšie zamestnateľnou skupinou veriacich v britskom Walese. Svedčí o tom britská vládna správa, ktorá ukazuje to, aké nároky majú moslimovia pri hľadaní zamestnania. Problémov je pritom viacero od modlenia sa päťkrát denne, cez jedlo, ktoré musí byť halal (podľa moslimských pravidiel), až po odlišné hygienické návyky na toaletách. A to nie je zďaleka všetko, čo moslimovia uvádzajú, ako prekážku pri hľadaní si zamestnania vo Walese.  

    Správa s názvom „Vytváranie nábožensky priateľského pracovného prostredia pre moslimov“ konštatuje, že zamestnávatelia sa snažia prilákať na voľné pracovné miesta aj moslimov, ale považujú to za veľmi obtiažne. Dôvodom sú práve spomínané požiadavky, ktoré moslimovia, aj keď s dobrým vzdelaním, často majú.

    Prispôsobiť sa majú zamestnávatelia

    Britská organizácia na ochranu práv zamestnancov Human rights Commission (HRC) vo Walese prišla minulý mesiac s edukačným videom, ktoré priznáva, že migranti s moslimskými koreňmi majú väčší problém zamestnať sa, aj keď majú vyššie vzdelanie alebo lepšiu kvalifikáciu než iní uchádzači. To potvrdzuje aj vyššie spomínaná správa britskej vlády.

    „Moslimské ženy a muži môžu ponúknuť waleskej ekonomike drahocenné schopnosti. Sú mladší a vzdialení od toho, aby boli nevzdelaní. Je pravdepodobnejšie, že majú ukončenú vysokú školu než je priemer vo Walese,“ konštatuje HRC v úvode videa.

    Záznam je ukážkou toho, čo vlastne moslimskí žiadatelia o prácu očakávajú od svojich budúcich zamestnávateľov.

    Podľa ochrancov práv zamestnancov vo Walese by mali firmy zabezpečiť pre moslimov také prostredie, aby sa necítili byť odstrčení alebo nemali pocit, že musia žiadať o niečo navyše. V celej Veľkej Británii pracuje 85 % moslimov vo veku od 24 do 49 rokov, ale vo Walese je zamestnanosť moslimov takmer 20 % pod celonárodným priemerom. Až polovicu tamojších moslimov pritom tvoria ľudia v produktívnom veku starší ako 25 rokov.

    Iný kraj, iný mrav

    Vytvoriť prostredie priaznivé pre všetkých veriacich, aj moslimov podľa toho, ako to prezentuje Human rights Commission (HRC) vo Walese, však nie je vôbec jednoduché. Autori videa, ktoré podnecuje zamestnávateľov, aby robili viac pre zamestnávanie moslimov.

    Podľa toho, čo vravia respondenti, na zázname by mali zamestnávatelia moslimom vyčleniť najmä miesto na každodenné modlitby. Tie by mali veriaci moslimovia absolvovať päťkrát denne.

    Nosenie tradičného oblečenia, ktoré moslimským ženám zahaľuje tvár či oči by tiež nemal byť problém a zamestnávatelia by vraj mali pochopiť aj to, že očný kontakt či podávanie rúk sa v islamskom svete jednoducho nenosia a nie sú preto prejavom neúcty, ale iba iných kultúrnych zvykov.

    Trochu absurdne môže vyznieť požiadavka HRC na prispôsobenie toaliet na pracoviskách tak, aby boli vybavené bidetmi alebo džbánmi s vodou pre prípad, že by tam zamestnaní moslimovia nechceli používať toaletný papier.

    Jedlo, ktoré je halal, teda v súlade s islamom, má byť na pracoviskách samozrejmosťou rovnako ako úprava priestorov určených na modlenie bez rušenia okolia či zmena hygienických návykov na toaletách.

    Video spolu s dokumentom Human rights Commission (HRC) dáva tamojším zamestnávateľom radu, ako sa prispôsobiť moslimom, ktorí si hľadajú prácu. Riaditelia, personalisti či manažéri firiem, by mali vraj navštevovať mešity počas dní otvorených dverí, aby tam robili nábor nových zamestnancov a poskytovali moslimom rady. Zamestnávatelia by si vraj mali vybudovať vzťah s organizáciami a skupinami, ktoré pracujú s moslimskou komunitou.

    - Reklama -