Asadovci odrazili mohutný útok džihádistov

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    Útok sa odohral severne od mesta Hamá a agentúra Reuters ho označila za najväčšiu ofenzívu džihádistických skupín od marca tohto roku. 

    Reuters uviedol, že do dobre naplánovaného útoku na dediny obsadené vládnymi jednotkami sa zapojilo viacero povstaleckých skupín – vrátane Islamského hnutia slobodných mužov Levanty (Tahrír aš-Šám). Ide o zoskupenie islamistických skupín, ktoré vedie hnutie vystupujúce donedávna pod názvom Front an-Nusra.

    Médiá blízke hnutiu Hizballáh informovali, že sýrskej armáde a jej spojencom sa útok povstalcov podarilo odraziť, pričom zabili mnohých protivníkov. 

    Oblasti severne od mesta Hamá susedia s provinciou Idlib, ktorú ovládajú protivládni povstalci, najmä Front an-Nusra.

    Prímerie vyhlásené na západe Sýrie, ktorá bola roky hlavným dejiskom bojov občianskej vojny, pomohlo sýrskej armáde a jej spojencom v postupe proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) na východe krajiny, kde vládne sily bojujú s IS o ovládnutie mesta Dajr az-Zaur.

    Minulý týždeň sa Rusko, Irán a Turecko na rokovaniach v kazašskej Astane dohodli na rozmiestnení pozorovateľov v regióne Idlib, vyhlásenom za zónu deeskalácie. Front an-Nusra následne odsúdil rokovania o prímerí v Astane a vyzval na pokračovanie v bojoch. 

    - Reklama -