Asad chce vyšetriť chemický útok. Koho volá na pomoc?

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Asad dnes v rozhovore pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti uviedol, že OSN ešte nikoho neposlala. A obvinil západné krajiny a predovšetkým Spojené štáty z toho, že neumožnili odborníkom vycestovať do Sýrie.

    Asad v interview tvrdil, že ak experti prídu, zistia, že správy o udalosti v Idlibe “boli všetko lži”.

    Ruská armáda zároveň spochybnila závery Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) o tom, že obete podozrivého chemického útoku v Sýrii zo 4. apríla boli vystavené sarinu alebo podobnej toxickej látke. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

    Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov v dnešnom vyhlásení spochybnil spôsob, akým boli vzorky získané, a to, ako mohla byť analýza urobená tak rýchlo. Povedal, že by chcel mať odpovede na tieto otázky čo najskôr.

    Konašenkov dodal, že iba objektívne vyšetrovanie priamo na mieste môže odhaliť pravdu o tom, čo sa v Chán Šajchúne stalo a kto je za to zodpovedný. USA a mnoho ďalších krajín obviňuje zo zodpovednosti sýrsku vládu prezidenta Asada.

    Generálny riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü v stredu vyhlásil, že výsledky “zo štyroch laboratórií OPCW ukazujú, že ľudia boli vystavení sarinu alebo látke podobnej sarinu”.

    - Reklama -