Angličan vytiahol na moslimku slaninu. Dostal za to deväť mesiacov natvrdo a ešte bude platiť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Spoločne so svojím priateľom, ktorý ich nahrával na kameru, hodil Chiverse mladej moslimke do tváre slaninu a navyše ju hlasno nazýval “spodinou z Islamského štátu” a pokrikoval, že si to obe moslimky plne zaslúžia. Incident sa odohral v máji v londýnskej štvrti Enfield. Chiverse si spoločne so svojím kumpánom vyhliadol na ulici moslimskú ženu a jej dcéru. Podarilo sa mu však nakoniec zasiahnuť len mladšiu z oboch žien.

    Scotland Yard označuje celú vec za “skutočne šokujúci incident”, hoci ani jedna z oboch žien sa nezranila. Súd tento týždeň udelil Chiversovi trest 26 týždňov za útok a ďalších 12 týždňov za narušovanie verejného poriadku. Navyše bude musieť obetiam vyplatiť 112 libier. Polícia následne zverejnila tiež natočené video s prísľubom, že sa bude viac zameriavať na zločiny s rasovým podtextom.
     
    James Payne z komunitnej bezpečnostnej jednotky v Enfielde konštatoval, že na mieste incidentu bolo veľa svedkov. Vyzval ich preto, aby poskytli úradom ďalšie informácie. Radi by sme, aby obete zločinov z rasovej nenávisti neváhali a obdobné incidenty nám bez váhania hlásili. Vinníci musia byť identifikovaní a postavení pred spravodlivosť. Vplyvy zločinov z rasovej nenávisti na komunitu sa značne podceňujú,” doplnil hovorca Scotland Yardu.
     
    Zdroj: dailymail.co.uk

    Nejde o prvý “mäsový” incident

    V decembri minulého roka redakcia českého servera ParlamentníListy.cz informovala o prípade Kevina Crehena, ktorý spoločne s dvoma svojimi známymi pohodil vo februári 2016 pred mešitu sendvič so slaninou. Zároveň všetci traja mávali vlajkou s krížom svätého Juraja, ktorá mala nápis Nie mešitám. Súd znesvätenie moslimského svätostánku ocenil pomerne prísne a samotný Crehen si mal odsedieť dvanásť mesiacov.
     
    Jedného z jeho kumpánov odsúdili na šesť mesiacov a ďalšieho na tri mesiace. Crehen sa však už prepustenia z väzenia nedočkal, pretože tri týždne pred Štedrým dňom ho našli mŕtveho v jeho cele. Špekulovalo sa o samovražde a vzhľadom na značné zastúpenie moslimskej populácie v britských väzniciach aj o vražde. Britské médiá sa však ďalšiemu vyšetrovaniu už nevenovali a tak nie je zrejmé, k akému záveru nakoniec vyšetrujúce orgány došli.
     
    Celý článok v angličtine TU
     
    Autor: pro, redakcia
     
    - Reklama -