Angela Merkelová vraj nesie vinu na smrti človeka. Ide o šokujúce obvinenie z významných úst

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Hannelore Kohlová trpela alergiou na svetlo a v posledných rokoch svojho života sa mohla pohybovať len doma za zatiahnutými závesmi. Doteraz prevládal názor, že práve táto vážna choroba stála za jej samovraždou. Syn Hannelore a Helmuta Kohlovcov, päťdesiattriročný Walter, však v rozhovore pre magazín Zeit tvrdí, že jednou z príčin, prečo jeho matka ukončila život vlastnou rukou, bolo správanie Merkelovej.

    „Z môjho pohľadu má na smrti mojej matky Merkelová neoddiskutovateľný podiel,“ šokoval Walter Kohl v rozhovore pre prestížny nemecký magazín. Konkrétne spomenul aféru spred osemnástich rokov spojenú s nezákonným financovaním CDU, za ktorú bola dávaná najväčšia vina práve dlhoročnému šéfovi strany Helmutovi Kohlovi. Hoci Merkelová patrila vždy medzi blízkych spojencov Kohla, vtedy sa od neho razantne dištancovala.

    „Ako už dosť skúsená politička musela pani Merkelová vytušiť, akú týmto svojím krokom spustí lavínu a ako vážne tým môže poškodiť moju matku a celú našu rodinu. V žiadnom prípade nemala povedať: Tá rodina musí ísť z kola von. Veľmi dobre navyše vedela, že moja matka je vážne chorá. Matku jej slová hlboko ranili, lebo to cítila zo strany Merkelovej ako veľkú zradu,“ konštatoval Walter Kohl.

    Podľa Kohla sa dal až do tej inkriminovanej chvíle ich vzájomný vzťah označiť za blízke priateľstvo. „Často sa stretávali a veľa spolu komunikovali. Od svojej matky navyše viem, že spoločne riešili aj mnoho osobných tém. Po spomínanom vystúpení Merkelovej sa však všetko zmenilo. Hoci moja matka nemala s nie úplne čistým financovaním CDU nič spoločné, bola hanobená a urážaná tým najhorším možným spôsobom,“ pokračoval.

    „Keď moja chorá matka potrebovala plnú podporu, Merkelová jej týmto spôsobom uškodila. Po tom všetkom sa už so súčasnou kancelárkou nestýkala. Merkelová potlačila svoju ľudskú stránku v prospech svojej politickej kariéry,“ povedal Kohl mladší a zároveň pripustil, že na rozdiel od matky niesol jeho otec veľkú vinu za to, že sa pred takmer dvadsiatimi rokmi aféra s protizákonným financovaním tak vyhrotila.

    Kritike Waltera Kohla okrem Merkelovej preto neunikol ani jeho otec Helmut, ktorý za pár týždňov oslávi osemdesiate siedme narodeniny. „Môj otec je pod veľkým vplyvom svojej druhej manželky Maike Richterovej. Za starých čias by sa určite u seba doma nestretol s autokratom, akým je maďarský premiér Viktor Orbán,“ vyhlásil dlhoročný investičný bankár a v súčasnosti spoločne so svojou manželkou majiteľ firmy, ktorá podniká v automobilovom priemysle.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -