Analytik Joch bez servítky o utečencoch: Zabili sme spojenca Kaddáfího, Islamský štát by sme s jadrovými zbraňami zlikvidovali za vyše pol hodinku

    0
    Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

    Publicista Roman Joch sa v rozhovore pre Topky.sk vyjadril, že keby „sme nezabili spojenca Kaddáfiho, Islamský štát by sme s jadrovými zbraňami zlikvidovali za vyše pol hodinku“.

    Arabi sú cynici

    Pomoc arabských krajín s utečencami je podľa neho cynická, pretože „kašlú na osud svojich arabských bratov a sestier a my, Západ, ich nenútime niečo v tomto smere urobiť“. Pokračuje, že by sme mali týmto krajinám pohroziť, že „ak nebudú pomáhať chudákom zo Sýrie, obsadíme ich ropné polia a všetku ropu im vyťažíme“. Za masívnu vlnu utečencov v Európe je podľa neho vo vysokej miere zodpovedná kancelárka Merkelová. „Pani Merkelová urobila chybu, keď prehlásila, že všetkých utečencov zo Sýrie príjme. Tým masívnu imigráciu podnietila,“ povedal. 

    Máme právo vyberať si svojich budúcich spoluobčanov

    O povinných kvótach na prerozdelenie utečencov medzi krajiny Únie si myslí, že len „naštvú niekoľko krajín v EÚ a ich obyvateľov, ale inak, ak ide o migrantov, nevyriešia nič. Migranti totiž podľa neho nechcú byť rovnomerne rozdelení po celej EÚ, chcú byť tam, kde si myslia, že im bude najlepšie. Nanucovať jednotlivým krajinám povinné kvóty je podľa Jocha proti európskemu právu. „Kto tak činí, ničí EÚ,“ dodal. Európa má podľa analytika potenciál prijať ročne aj milión migrantov, ale zároveň si kladie otázku, prečo by to mala robiť. „Máme mať právo si vybrať svojich budúcich spoluobčanov, nie aby nás nenásilná invázia zaplavila a my sme sa na to iba pozerali,“ myslí si.

    Na adresu maďarského premiéra Orbána sa vyjadril, že hoci mu na ňom veľa vecí prekáža, je to podľa neho jeden z mála štátnikov, ktorý vynucuje spoločné pravidlá, zákony EÚ, ktoré by mali vynucovať všetci. „A za to mu nadávajú – za to, že postupuje podľa práva,“ dodal.  

    Celý rozhovor s Romanom Jochom si môžete prečítať TU

    - Reklama -