Analytici dali Ficovi poriadne studenú sprchu. Spor okolo Vodnej elektrárne Gabčíkovo sa nekončí, iba sa viac zamotáva, tvrdia

    0
    Vodná elektráreň Gabčíkovo (Autor: SITA)

    Premiér tento týždeň v priestoroch VEG oznámil, že zmluva o prevádzke VEG je od začiatku neplatná a Slovenské elektrárne, a. s., (SE) nemajú nárok na žiadne finančné odškodnenie. “Arbitrážny súd vo Viedni konštatoval, že má právomoc rozhodnúť o tomto spore.

    Nehovoríme teda o rozhodnutí z nejakých procedurálnych dôvodov, hovoríme o rozhodnutí z vecných dôvodov. Tak ako súd vyhlásil, že má právo o tejto veci rozhodnúť, rovnako celý návrh Enel-u zamietol,” povedal vo štvrtok Fico.

    “Pri pohľade na rozhodnutie Rozhodcovského súdu vo Viedni sa zdá byť výpoveď 30-ročnej Zmluvy o prevádzke VEG zaslaná Slovenským elektrárňam v roku 2014 bezpredmetná. Slovenské súdy totiž v roku 2015, po dlhoročnej procedúre, rozhodli o neplatnosti samotnej zmluvy. Preto sa Viedenský tribunál pravdepodobne ani nedostal k posudzovaniu prípadnej náhrady škody, keďže nadväzujúca zmluva o odškodnení v prípade výpovede zmluvy o prevádzke taktiež stratila svoju relevanciu,” poznamenal Badida. 

    Tentoraz sa budú právnici sporiť o to…

    Spor sa podľa neho však nekončí, iba sa viac zamotáva. “Tentoraz sa budú právnici sporiť o to, aké následky spôsobil štát porušením vlastného zákona o verejnom obstarávaní, keďže v tom čase si štátne podniky dohodli podmienky prevádzky VEG bez verejnej súťaže. Navyše aj tieto, dnes už neplatné zmluvy, boli súčasťou privatizačného balíka na SE a tak sa ani nemožno čudovať prípadným požiadavkám Enel-u na vrátanie časti kúpnej ceny,” upozornil Badida.

    “A aby to bolo ešte komplikovanejšie, neplatné zmluvy o prevádzke Gabčíkova a o odškodnení súviseli s ďalšou zmluvou o prevode majetku VEG kvôli medzinárodnej dohode s Maďarskom zo SE na Vodohospodársku výstavbu. Ak by aj táto tretia zmluva bola spochybnená, možno by boli vlastníkmi gabčíkovskej elektrárne ešte stále Slovenské elektrárne,” myslí si analytik portálu energieprevas.sk.

    Podľa Lenky Ferenčákovej, šéfredaktorky portálu energia.sk, v súvislosti s VEG už dlhé roky pokračujú procesy na slovenských súdoch, preto bude zaujímavé sledovať ich rozuzlenie, respektíve výsledok štátom avizovaného vymáhania peňazí vo výške asi 480 miliónov eur. “Tie podľa Vodohospodárskej výstavby predstavujú bezdôvodné obohatenie pre SE, v ktorých má samotné Ministerstvo hospodárstva (MH) SR tretinový podiel,” doplnila. 

    Treba hľadať kompromisné riešenie

    Pripomenula, že “premiér Fico a minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) v Gabčíkove 6. júla 2017 dôrazne deklarovali, že vláda nechce zabrzdiť dostavbu 3. a 4. bloku Mochoviec (EMO34)”. “Nechcem predbiehať, keďže spory nie sú ukončené, ale v prípade rozhodnutia v prospech štátu by vracanie minulých výnosov z predaja elektriny z prevádzky Gabčíkova mohlo potenciálne ohroziť ďalšie investície SE,” podčiarkla Ferenčáková. Štát by podľa nej preto mal spolu s ďalšími akcionármi v elektrárňach (EPH a Enel) nájsť kompromisné riešenie.

    Slovenskému rezortu hospodárstva už bola vo veci VEG doručená žaloba spoločnosti SE podaná v júni 2015 na viedenskom arbitrážnom súde, potvrdila to pre TASR 27. júla 2015 hovorkyňa MH SR Miriam Žiaková.

    Podanie žaloby vo veci Gabčíkova potvrdila aj Janka Burdová, vtedajšia hovorkyňa žalobcu, spoločnosti Slovenské elektrárne. “Po vyčerpaní všetkých možností a intenzívnej snahe nájsť riešenie vo veci Gabčíkova mimo súdnych siení, Slovenské elektrárne podali arbitrážnu žalobu na Medzinárodné rozhodcovské centrum Hospodárskej komory Rakúska vo Viedni,” uviedla pred dvoma rokmi Burdová.

    Odškodné vo výške 588,2 milióna eur, ktoré si SE nárokovali, vyjadrovalo podľa Burdovej hodnotu za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktorú odovzdali štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, ako aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky. “Spoločnosť využije na ochranu svojich práv všetky právne prostriedky na domácich aj medzinárodných súdoch,” podčiarkla hovorkyňa SE.

    Ministerstvo financií SR v Informácii o tzv. podmienených záväzkoch subjektov verejnej správy k Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 v roku 2015 informovalo, že SE podali v júni 2015 žalobu proti FNM SR a proti Slovenskej republike, zastúpenej MH SR, pred Medzinárodné rozhodcovské centrum vo Viedni na základe Zmluvy o odškodnení. “V tomto prípade nejde o medzinárodnú investičnú, ale o medzinárodnú komerčnú arbitráž, v ktorej Slovenskú republiku zastupuje MH SR. Výška žalovanej sumy je 588,22 milióna eur plus úroky 9,05 % p. a.,” dodal v roku 2015 rezort financií SR.

    - Reklama -