Americký novinár otvorene o politike, neustálych vojnách USA a zákulisií. Obamu zniesol pod čiernu zem

    0
    Erik Best, americký novinár (Autor: Petr Merta)

    Prezidentovi Spojených štátov Barackovi Obamovi sa blíži ku koncu druhé funkčné obdobie. Na zaujímavé aspekty jeho pôsobenia v čele svetovej veľmoci upozornil v Českej republike žijúci americký novinár vo svojom vystúpení na odbornom seminári Mýty o Sýrii II. „Aj keď som Američan, občas strácam prehľad o zahraničnej politike vlastného štátu. Tak koľko vojen vlastne zvláda Obama súčasne? Koľko vojen v súčasnosti vedú alebo viedli za Obamu Spojené štáty?” Spýtal sa rečnícky na úvod svojho príspevku Erik Best.

    Následne priznal, že je ťažké určiť, koľko ich vlastne je. „Nie je totiž úplne jasné, ako máme definovať, čo je vojna. Môžeme to vôbec urobiť? Predtým to bolo jasné. Kongres vyhlásil vojnu, tak sme mali vojnu. Ale odvtedy sa svet zmenil. Otázka tiež je, kedy sa zmenil, ale o tom hovoriť nebudem. Odvtedy však, ako sa zmenil, tak naozaj nevieme. Obama, ktorý chcel zmeniť politiku svojho predchodcu, viedol viac vojen než Bush. A celkovo napadol sedem štátov. Potom je otázka, či možno za samotnú vojnu považovať vojnu proti Islamskému štátu, alebo či majú byť za vojnu považované sankcie proti Rusku a tak ďalej. Ale aj bez toho za Obamu viedli či vedú Spojené štáty sedem vojen,” konštatoval americký novinár.

    Dokument Národná bezpečnostná stratégia USA je kľúčom k pochopeniu dneška

    Táto skutočnosť sa odvíja od teroristického útoku v Spojených štátoch v septembri 2001, po ktorom nasledovala invázia do Afganistanu. „Kľúčový je dokument Národnej bezpečnostnej stratégie USA z roku 2002. Ak chcete pochopiť, čo sa teraz deje, tak si stiahnite tento dokument a hneď vám bude všetko jasné. Tam sa píše o tej mierovej dividende a o tom, že sme mali desať rokov, celú dekádu, aby sme pochopili podstatu hrozby, ktorú predstavujú lotrovské štáty. Tam je napísané, že sa nesmieme spoliehať na to, že budeme len reagovať, ako to bolo v minulosti. Uvádza sa tam, že nesmieme dovoliť, aby nás naši nepriatelia napadli ako prví. A potom z toho sa počas niekoľkých nasledujúcich rokov vytvárala tzv. Bushova doktrína,” uviedol americký publicista.

    Spojené štáty si vyhradzujú právo napadnúť akýkoľvek z lotrovských štátov

    Pripomenul potom základné prvky tejto doktríny. „Vedieme vojnu proti terorizmu, to znamená dobro versus zlo. Musíme vykoreniť všetky teroristické siete. Každý štát sa musí rozhodnúť: ste s nami alebo ste proti nám? S každým štátom, ktorý podporuje alebo financuje terorizmus, sa bude zaobchádzať ako s teroristom. No, až na tú Saudskú Arábiu,” poukázal Erik Best na odlišný meter, ktorý voči tomuto kráľovstvu Západ a predovšetkým Spojené štáty uplatňujú. „Žiadnemu lotrovskému štátu nebude umožnené získať zbrane hromadného ničenia, zvlášť nie Iránu, Iraku a Severnej Kórei. Spojené štáty si vyhradzujú právo napadnúť ktorýkoľvek z lotrovských štátov, ktorý sa snaží získať jadrové zbrane,” pokračoval americký novinár vo výpočte toho, čo je oficiálnou politikou USA.

    „Inváziou do Afganistanu a Iraku Spojené štáty začali svetovú demokratickú revolúciu, ktorá bude pokračovať dovtedy, kým všetci despoti budú zvrhnutí a nahradení demokraciou. Žiadnemu štátu už nikdy nebude umožnené získať pozíciu, aby mohol spochybniť nadvládu Spojených štátov vo svetovom alebo regionálnom meradle,” popísal Erik Best v základných rysoch Bushovu doktrínu, čo je termín, ktorý sa vžil na popísanie rôznych princípov zahraničnej politiky USA bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha. Ten v roku 2007 navštívil Prahu. „Sľúbil, že potlačí terorizmus. Zmenil trochu slovník, ale viac-menej pokračoval v tom, čo bolo povedané predtým. Do Prahy prišiel, aby podporoval radar, lebo ten bol súčasťou tej snahy,” poznamenal politický analytik.

    Obama je taký Bush light, na modernizáciu jadrových zbraní padne bilión

    Po ňom nastúpil do Bieleho domu Barack Obama. „Nový prezident bol zvolený s tým, že to všetko zmení. Prišiel do Prahy, zhodou okolností do Čiech prišli dvaja americkí prezidenti počas dvoch rokov. Nebolo to vtedy povedané, ale prišiel preto, aby radar zastavil. Ale hovoril podobne ako Bush. Zmenil slovník, začal hovoriť nie o odstránení teroristických sietí alebo lotrovských štátov, ale o odstránení jadrových zbraní. Chcel svet bez jadrových zbraní, chcel znížiť arzenály, sľúbil, že sa počas štyroch rokov pokúsi zabezpečiť všetky nebezpečné zbrane, ktoré boli hrozbou jadrových vojen. Sľúbil, že zredukuje arzenály. Ale aká bola skutočnosť? Obama oznámil úmysel vynaložiť až bilión dolárov na rozsiahlu modernizáciu amerického jadrového arzenálu,” pripomenul Erik Best.

    Stalo sa to aj napriek uisťovaniu Baracka Obamu o “svete bez jadrových zbraní”. „Ja hovorím, že Obama je taký Bush light. Viac vojen, menej obetí na životoch. Skutočný cieľ zostáva skoro rovnaký ako za Busha. Nikto iný nedostane jadrové zbrane, Spojené štáty plánujú odoprieť lotrovským štátom možnosť získať nebezpečné materiály, teda jadrové. Žiadnemu štátu sa už nikdy neumožní získať pozíciu, aby mohol spochybniť nadvládu Spojených štátov. A ako do toho zapadá Sýria? Podľa definície Bieleho domu je Sýria lotrovským štátom. Má zbrane hromadného ničenia a používa ich, nie je demokratická, patrí do sféry ruského vplyvu. To znamená, že Sýria zapadá úplne presne do mustry, ktorý vymyslel George Bush v roku 2001 a potom 2002,” upozornil americký publicista.

    Prezident, ktorý získal Nobelovu cenu za mier, je prvý, kto bojoval celé obdobie

    MInulý piatok navštívil Barack Obama ako prvý prezident USA Hirošimu. „Bude mať možnosť túto filozofiu zopakovať. A keď si ho pozorne vypočujete, budete počuť to, čo hovorím ja, lebo zatiaľ hovorím len americkú oficiálnu politiku, teda že chce vykoreniť jadrové zbrane. Takže tam išiel nie preto, aby sa ospravedlňoval alebo ľutoval. Samozrejme, bude musieť hovoriť o tom, že tam Amerika použila prvýkrát atómovú bombu. Keď prezident Truman oznámil v auguste roku 1945, že už dal príkaz, že už tu bombu použil, tak povedal: „Teraz sme pripravení vyhladiť rýchlejšie a dôkladnejšie každý výrobný podnik, ktorý majú Japonci v každom meste na Zemi. Zničíme ich doky, továrne a ich komunikácie. Aby to bolo jasné, úplne zlikvidujeme schopnosť Japonska viesť vojnu.“ Prejav zakončil tým, že ešte zváži a dá ďalšie odporúčania Kongresu, aký silný a mocný vplyv môže mať atómová energia na udržanie svetového mieru,” podotkol Erik Best.

    Priznal, že dovtedy, kým si Trumanov prejav prečítal, si myslel, že Bushovu doktrínu vymyslel George Bush. „Ale tá vlastne vychádza z toho, čo hovoril Truman v roku 1945. Spojené štáty vedú permanentnú vojnu. Je to oficiálna politika, aj keď to tak nenazývajú, a Európa je súčasťou. A bude mať niekto záujem a silu to zmeniť? Nedávno sa o to trochu pokúsil pán prezident Zeman, keď povedal, že by sme nemali byť tak submisívny voči Spojeným štátom a Európskej únii. A počuli ste, čo sa stalo potom,” poukázal americký novinár na to, aká kritika sa na hlavu štátu po tom vyjadrení zniesla. „Skončím tým, že prezident, ktorý získal Nobelovu cenu za mier a viedol alebo vedie sedem vojen, bude prvým prezidentom Spojených štátov, ktorý celé osemročné funkčné obdobie viedol vojnu,” uzavrel Erik Best svoj príspevok na odbornom seminári o Sýrii.

    - Reklama -