Americký disident bije na poplach: Republikáni sú najnebezpečnejšou organizáciou na svete. Ak nastúpia do Bieleho domu, hrozí…

    0
    Noam Chomsky je známy svojimi kritickými názormi na politiku Spojených štátov doma aj v zahraničí a v najnovšom rozhovore pre denník Il Manifesto americký profesor lingvistiky tvrdí, že sa dá zvrátiť globálna katastrofa. „Čoskoro sa budeme musieť rozhodnúť, či chceme, aby ľudstvo prežilo a existovalo podobne ako doteraz, alebo chceme vyvolať planetárnu devastáciu, ktorá bude taká ničivá, že si nedokážeme predstaviť jej dôsledky,“ myslí si Chomsky. 
     
    Americký mysliteľ však tentokrát nehovorí o globálnom nebezpečenstve, ktoré predstavuje prípadný celosvetový vojnový konflikt, ale o celkom inej hrozbe. Podľa Chomskeho je obrovským nebezpečenstvom súčasnosti globálne otepľovanie, ktoré republikáni podľa neho ignorujú, napriek tomu, že práve zmeny klímy sa podpisujú na chudobe, hlade a sociálnej situácii ľudí nielen v najchudobnejších častiach sveta. 
     
    V boji o Biely dom sa však debaty o globálnom otepľovaní priveľmi nenosia a je to podľa Chomskeho vidieť najmä na primárkach republikánov. „Republikánski lídri vedia o každodenných dôsledkoch epochálnej migrácie z jednej hemisféry na druhú, akej sme ešte nikdy v histórii neboli svedkami. Vedia o deštrukcii tej časti sveta, ktorú poznáme ako civilizovanú a riskujeme, každý kandidát však v boji o Biely dom v prezidentskej kampani popiera akékoľvek dôkazy o dôsledkoch globálneho otepľovania, ale nemajú záujem robiť nič,“ tvrdí Chomsky. 

    Nebezpeční republikáni 

    Horší prístup než demokrati majú k svetovej aj domácej politike USA republikáni, ktorých Chomsky považuje za obrovské nebezpečenstvo nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý globalizovaný svet. „Dnes je republikánska strana jednou z najnebezpečnejších organizácií v histórii ľudstva,“ dodáva americký profesor z prestížnej MIT (Massachusetts Institute of Technology). 
     
    Veľkým problémom v prípade republikánov je podľa Chomskeho nárast ultrapravicových tendencií, ktoré sa šíria v Európe aj v USA. „Extrémna pravica v Európe je vskutku hrozivá, ale nemá potrebnú podporu, aby urýchlila deštrukciu života na planéte,“ myslí si Chomsky. Oveľa väčší problém ako extrémna pravica v Európe je podľa amerického profesora rozpočet rezortu obrany USA na budúci rok.

    Zbytočné provokácie

    Minulý týždeň Kongres odklepol rozpočet, v ktorom sa USA zaviazali štvornásobne zvýšiť výdavky na Severoatlantickú alianciu a jej výzbroj. Dôvodom je vraj snaha o ochranu východoeurópskych spojencov, ale podľa Chomského je to veľké riziko. „Je tu nebezpečenstvo eskalácie napätia medzi krajinami, ktoré patria pod sféru ruského vplyvu a tými, ktoré sú v americkom područí,“ varuje profesor. 
     
    V prípade rozmiestnenia väčšieho množstva strategických zbraní NATO v tesnej blízkosti ruských hraníc by mohla Moskva tento krok chápať ako provokáciu. „Myslím si, že rozširovanie NATO je len pokračovaním stratégie veľmi nebezpečných geopolitických provokácií,“ tvrdí Chomsky. Podľa neho môžu kroky NATO a USA spôsobiť „tragédiu katastrofických rozmerov“. 
     
    Republikán, akým je Donald Trump, by sa v Bielom dome podľa Chomskeho postaral v budúcnosti o skutočnú katastrofu a emeritný profesor z MIT uvádza aj, prečo si to myslí. „Ignorujú globálne otepľovanie, chcú zrušiť jadrovú dohodu s Iránom, zvýšiť vojenské kapacity, konať agresívnejšie a odhodlanejšie na medzinárodnej politickej scéne napriek tomu, že hrozí vypuknutie tretej svetovej vojny,“ uzatvára Chomsky. 
     
     
    - Reklama -