Americký denník má vážne obavy z toho, čo môže Putin v októbri zverejniť

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    „Rusi nám zatiaľ dali len nahliadnuť do toho, čo možno chystajú na október,“ píšu v Amerike.

    O tom, že sa pred niekoľkými týždňami hakeri napojení na ruský Kremeľ nabúrali do emailu Demokratickej národnej komisie, už mnoho ľudí nepochybuje. Teraz navyše vyplávalo na povrch, že sa ruskí hakeri zamerali aj na volebné registračné systémy. To všetko v zrejmej snahe dopomôcť Donaldovi Trumpová k zvoleniu.

    Rusi nie sú len hakeri, ale manipulujú aj s informáciami

    V minulom týždni vyplynul na povrch ďalší fakt – Rusi nie sú len hakeri, ktorí sa nabúravajú do cudzích súborov, ktoré neskôr zverejňujú. Ukázalo sa, že predtým, než ukradnuté informácie rozšíria, ich často aj upravujú. Potom ich vydávajú za originály. „To, čo sme už videli, môže byť len predzvesťou toho, čo Putin chystá v októbri,“ myslí si Dana Milbank z WP.

    Nedávno napríklad vyšlo najavo, že skupina ruských hakerov ukradla dokumenty patriace nadácii Georgea Sorosa (George Soros 's Open Society Foundations). Niektoré z nich však neskôr upravila tak, aby to vyzeralo, že ruský protikorupčný aktivista Alexej Navalnij dostával finančnú podporu zo Sorosových fondov. Za pokusom o diskreditáciu Navalného stála skupina CyberBerkut.

    Putin má veľkú výhodu

    Mnohí si teraz kladú otázku: chystá sa Vladimir Putin uverejniť zmanipulované materiály v predvečer prezidentských volieb v Spojených štátoch?

    Možno uverejní niečo v tom zmysle, že Hillary Clintonová prostredníctvom svojej nadácie financuje Islamský štát.

    Ruská dezinformačná kampaň len pokračuje v sovietskej tradícii, ktorá sa začala už počas studenej vojny. Dobre známy je prípad, keď sa Sovieti snažili rozšíriť falošné správy o tom, že za vírusom HIV stojí v skutočnosti CIA.

    Už na konci minulého týždňa veľa svetových médií informovalo o tom, že sa ruská dezinformačná kampaň zamerala na podkopanie dôvery medzi Švédskom a Severoatlantickou alianciou v snahe zamedziť ich bližšej spolupráci.

    „Putin sa ustavične mieša do vnútornej politiky krajín ako Francúzsko, Holandsko alebo Veľká Británia. Predovšetkým sa zameriava na pomoc extrémistickým stranám v destabilizácii týchto krajín.“

    Nebezpečenstvo predstavuje najmä „hyperkompetitívne“ prostredie amerického mediálneho priestoru, keď pri pretlaku ponuky nemajú médiá čas zisťovať, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré nie. To dáva Vladimirovi Putinovi veľkú výhodu.

     

    - Reklama -