Americkí komentátori hodnotia Trumpov prejav. Jeden z nich sa úplne odtrhol z reťaze

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Asi najďalej zašiel politický komentátor z televízie MSNBC Chris Matthews, ktorý v Trumpovom inauguračnom prejave “našiel Hitlera”. Konkrétne sa 71-ročný uznávaný novinár vysmial obľúbenému sloganu 45. prezidenta Spojených štátov America first. „Čo na to asi povie britská premiérka Theresa Mayová, ktorej krajine sľuboval Trump nadštandardné vzťahy? Ale ruský prezident Vladimir Putin bude spokojný. Pre toho je predsa tiež Rusko na prvom mieste,” uviedol Matthews.

    Trumpov inauguračný prejav príliš nezapôsobil ani na komentátora Charlesa Krauthammera, ktorého texty sa pravidelne objavujú v denníku The Washington Post a v minulosti bol ocenený Pulitzerovou cenou. „Bol to klasický populistický prejav, aký sme počuli z úst amerických prezidentov už mnohokrát. Myslím, že žiadna z jeho pasáží nikomu neutkvie v pamäti a čoskoro sa na neho zabudne,“ uviedol 66-ročný komentátor.

    Ani jednu nitku suchú nenechal na prvom prezidentskom prejave Trumpa ani publicista Michael A. Cohen v denníku Boston Globe, ktorého analýzy a komentáre sa pravidelne objavujú aj v magazíne Foreign Policy alebo v britskom ľavicovom denníku The Guardian. Za všetko hovoriaci je už samotný Cohenov titulok Trumpova temná vízia Ameriky. „Už len jeho inauguračný prejav naznačil, že Trumpova éra bude temná, depresívna a bude ďalej rozdeľovať národ,” nešetril kritikou publicista.

    Predsa len vecnejšie je hodnotenie editora internetového servera Business Insider Josha Barroa, hoci ani ten nevyznieva pre Trumpa príliš pozitívne. „Trump vo svojom prejave sľúbil mnohé a ak to nesplní, tak jeho imidž veľmi utrpí. Jeho reč v podstate kopírovala to, čo hovoril počas kampane. Nebolo tam príliš konzervatívnych, ale ani liberálnych myšlienok. Sľúbil vrátiť moc ľudu, ale nesľúbil zoštíhliť vládu a štátnu správu. Konštatoval síce, že rečí bolo dosť a je čas konať. Ale to nikdy nebolo jeho silnou stránkou,” napísal Barroa.

    - Reklama -