Americká opozícia našla ďalšiu palicu na Trumpa: Jeho Twitter vraj dokazuje, že nie je duševne v poriadku

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Od chvíle, keď bolo jasné, že Donald Trump porazil kandidátku demokratov Hillary Clintonovú, nemôžu politici tejto strany prísť Trumpovi na meno a ako správni opoziční zákonodarcovia nenechávajú na šéfovi Bieleho domu suchú nitku.
     
    Pravidelne poukazujú napr. na to, že tím Donalda Trumpa je podozrivý z neprípustných kontaktov s Rusmi, ktorí sa údajne snažili ovplyvniť prezidentské voľby v USA.
     
    Sobotňajšie vydanie MF Dnes však pripomína, že preverovanie tejto kauzy zatiaľ podozrenie nepotvrdilo a demokrati sa rozhliadajú po ďalšej zbrani proti Donaldovi Trumpovi. A jednu našli.
     
    Psychiatrička Bandy Leeová z Yalovej univerzity dala dohromady knihu, v ktorej sa vyjadrilo k prezidentovi Trumpovi 27 odborníkov, ktorí dospeli k jednoznačnému záveru. Trump nie je duševne zdravý.

    Je to provokácia, hovoria vraj pozorovatelia

    Knihu dala v októbri dokopy psychiatrička Bandy Leeová z Yalovej univerzity a teraz vyšlo najavo, že si ju koncom roka pozvali demokratickí kongresmani, aby pre nich prezidenta osobne diagnostikovala. Trvalo to dva dni. Jej varovanie znelo: ,Jeho osobnosť sa rozpadá, vidíme príznaky.'  A dodala, že to je nebezpečné a bude sa to zhoršovať. Nie je to od nej prekvapivé. Že sa Trump rozpadol, hovorí už rok a pol,“ píše denník.
     
    Niektorí demokratickí zákonodarcovia sa preto rozhodli predložiť zákon, podľa ktorého bude odteraz možné odvolať prezidenta z funkcie, ak po fyzickej či psychickej stránke nebude schopný zastávať svoj úrad.
     

     
    O prezidentovej spôsobilosti by podľa predstáv demokratov mala rozhodovať 11-členná komisia tvorená predovšetkým lekármi a psychiatrami.
     
    Dve miesta by však boli vyhradené aj bývalým prezidentom či viceprezidentom USA, lebo práve oni vedia, koľko povinností so sebou nesie najvyšší politický úrad v USA.
     
    Patrí sa pripomenúť, že v Českej republike majú zákonodarcovia tiež možnosť odvolať prezidenta, ak usúdia, že mu zdravotný stav už nedovoľuje vykonávať úlohy spojené s úradom. Zákon bol využitý len raz. Proti prezidentovi Ludvíkovi Svobodovi.
     
    Zákon nemá šancu prejsť, pozorovatelia ho brali skôr ako provokáciu, ale fakt je, že pre demokratov sa Trumpovo duševné zdravie rýchlo stáva najnovšou posadnutosťou. Jeden zo senátorov, ktorý sa seminára s Leeovou zúčastnil, vyhlásil, že na žiadnej schôdzi sa za jedenásť rokov vo funkcii tak netešil. V Leeovej našli demokrati dychtivého spojenca. Tá sa netají tým, že dokonca na Yale – a americké univerzity sú vyslovene demokratické bašty – sa na ňu kolegovia pozerajú z dôvodu jej aktivizmu cez prsty. Svoje ťaženie začala už počas prezidentskej kampane s vervou, z ktorej bol cítiť pocit historického poslania. Leeová tvrdí, že ako lekárka musí varovať Ameriku, pokračuje denník.
     
    Mnohí kolegovia Leeovú kritizujú, že nekoná správne, keď na diaľku hodnotí duševný stav človeka bez toho, aby ho videla osobne a mala možnosť ho vyšetriť.
     
    Psychiatrička kritiku zmietla zo stola tvrdením, že v krízovej situácii nie je potrebné sa na tieto pravidlá obzerať.

     

    - Reklama -