Americká ekonomika je podľa Powella silná

    0
    Vlajka USA, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Musíme premýšľať o tom, ako ďaleko zájdeme pri zvyšovaní sadzieb a akým tempom ich budeme zvyšovať,” povedal Powell počas zasadnutia Fed v Dallase, kde odpovedal na otázky. Dodal, že cieľom centrálnej banky je “rozšíriť zotavovanie a expanziu ekonomiky a udržať mieru nezamestnanosti a inflácie na nízkej úrovni”.

    Výhľad americkej ekonomiky je vo všeobecnosti optimistický, Powell však poukázal na možné problémy, ktoré môžu priniesť spomalenia hospodárskeho rastu v zahraničí a znižovanie fiškálnych stimulov.

    Zvyšovanie sadzieb Fed sa už začína viazať na niektoré segmenty hospodárstva, ako sú napríklad podmienky bývania a finančné podmienky. Pracovný trh je však zdravý a inflácia dosahuje 2-percentný cieľ Fed.

    Ekonomika USA v 3. štvrťroku vzrástla o 3,5 % aj vďaka silným spotrebiteľským výdavkov a najnižšej nezamestnanosti od roku 1969. “Verím, že naša ekonomika môže rásť a rýchlejšie,” povedal Powell.

    Americkí centrálni bankári presadzujú politiku postupnosti, pričom v tomto roku zvýšili úrokové sadzby trikrát a v nasledujúcom mesiaci sa očakáva ich štvrté zvýšenie. To však vyvolalo hnev prezidenta Donalda Trumpa, ktorý kritizoval Fed za zvýšenie sadzieb.

    Powell v tejto súvislosti vyhlásil, že Fed sa zaviazal slúžiť verejnosti, a to profesionálnym spôsobom, pri ktorom čo najjasnejšie vysvetľuje, čo robí a prečo to robí.

    Zároveň bagatelizoval nedávne turbulencie na akciových trhoch v októbri, najväčšie od roku 2011. A dodal, že pohyb cien akcií je len jedným z mnohých faktorov, ktoré Fed zohľadňuje.

     

    - Reklama -