Američania zabili v Sýrii jedného z vodcov al-Káidy Fadlího

    0
    Ilustračné foto: Pentagón, Washington, USA (Autor: SITA)

    Američania vypísali za informácie vedúce k dolapeniu Fadlího odmenu sedem miliónov dolárov s tým, že tento človek predstavuje vážnu hrozbu pre americkú bezpečnosť. Podľa Washingtonu plánovali príslušníci jeho organizácie útoky v USA a v iných západných krajinách.

    Fadlí bol zabitý pri nálete 8. júla vo voze, ktorý prechádzal cez severozápadnú Sýriu v blízkosti mesta Sarmada, uviedol Pentagón. Hovorca ministerstva podľa agentúry Reuters povedal, že to bol jeden z mála vodcov al-Káidy, ktorý bol vopred oboznámený s plánom útokov civilnými lietadlami na New York a Washington z 11. septembra 2001. Bol tiež zapojený do útoku na americké námorníctvo a francúzsku bojovú loď Limburg v októbri 2002 pri Kuvajte.

    Skupinu Chorásán tvoria veteráni z al-Káidy a organizácia plánuje zo svojej základne v Sýrii útoky proti západným krajinám. Názov odkazuje na oblasť v Afganistane a Pakistane, kde sa podľa domnienok skrýva hlavné vedenie al-Káidy. Sieť údajne vyslala svojich ozbrojencov do Sýrie potom, čo tam prepukla občianska vojna.

    autor: ČTK, mp

    - Reklama -