Američania navyšujú vojenské výdavky. Armádny rozpočet narástol o gigantickú sumu. Neuveríte, čo je jeho súčasťou

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AP je schválenie armádneho rozpočtu víťazstvom pre prezidenta Donalda Trumpa a jeho republikánskych spojencov v Snemovni reprezentantov. Rozpočet však teraz musí ešte odobriť Senát, v ktorom sa pravdepodobne stretne s väčším odporom zo strany demokratov.

    Súčasťou rozpočtu sú aj výdaje na zvýšenie pripravenosti americkej armády, ale tiež na viaceré programy pre vojenských veteránov. Hlasovanie o stavbe múru na mexických hraniciach bolo do rozpočtu pre Pentagón zahrnuté na poslednú chvíľu. Republikáni sa tak zrejme chceli poistiť pre negatívnym názorom mnohých odporcov múra snemovni, ktorí však svojim hlasovaním nechceli “potopiť” armádny rozpočet, priblížila agentúra Reuters.

    Trump výstavbu múru na americko-mexických hraniciach prisľúbil ešte počas svojej vlaňajšej predvolebnej kampane. Múr má podľa neho slúžiť zamedzenie ilegálnej imigrácii a pašovaniu drog do USA. Americký prezident zároveň trvá na tom, aby náklady na jeho stavbu znášalo Mexiko, čo však tamojšia vláda jasne odmietla. 

    - Reklama -