Američania len vyvaľujú oči: Nemecko zmierňuje tvrdú politiku voči Rusku. Nahnevaní sú aj Poliaci

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V otázke protiruských sankcií panoval v dôsledku anexie Krymu naprieč Európou aj v Spojených štátoch konsenzus. S postupom času však nachádzajú najmä medzi európskymi krajinami čoraz menej pochopenia. Americký Senát navyše schválil uvalenie sankcií nielen na ruské spoločnosti, ale aj na ich európskych partnerov. Proti tomuto kroku sa už hlasno ozvala nemecká aj rakúska vláda. Ministri zahraničia oboch krajín nesúhlasia s tým, že by sa sankcie mohli negatívne dotknúť aj európskej ekonomiky.

    Najväčším aktuálnym projektom v oblasti energetiky medzi Európou a Ruskom je výstavba plynovodu Nord Stream 2 a Spojené štáty neskrývajú, že im ďalšie zvyšovanie energetickej závislosti Európy od Ruska nie je po chuti. Do projektu je zapojených päť najväčších európskych spoločností v tejto oblasti, z ktorých hneď tri majú sídlo v Nemeckej spolkovej republike. Práve v Nemecku tak po dostavbe nového plynovodu vzrastie podiel Ruska na nemeckom trhu s plynom najvýraznejšie.

    Ako píše server Politico, zatiaľ čo v roku 2015 predstavoval podiel ruského plynu na nemeckom trhu 43 %, vďaka plynovodu Nord Stream 2 budú ovládať Rusi vyše polovicu trhu. „Úspešná dostavba nového plynovodu predstavuje – okrem ruských zásahov do prezidentských volieb a ruskej zahraničnej politiky – ďalšie nebezpečenstvo. Rusko sa snaží rozdeliť Európu a narušiť jej stabilitu. Európa by tak bola oslabená hneď troma spôsobmi,“ píše expert na energetiku z Center for a New American Security Edoardo Saravalle.

    „Po prvé, Rusko získa väčší vplyv na Nemecko a ďalšie európske štáty. Po druhé, Nord Stream 2 umožní Rusku dodávať plyn do Európskej únie bez Ukrajiny. Keď sa Moskva rozhodne uzavrieť kohútik Kyjevu, dodávky do Európy môžu pokračovať. Ale čo je kľúčové, nový plynovod prinesie rozkol medzi krajinami EÚ a oslabí ich postoj k sankciám voči Moskve. Zásah Ruska do amerických prezidentských volieb je vážna záležitosť, ale Nord Stream 2 ohrozuje záujmy Spojených štátov v ich snahe o zachovanie stability v Európe a zaslúži si rovnakú pozornosť.“

    Podobné obavy z výstavby plynovodu Nord Stream 2 vyjadruje aj editor britského konzervatívneho denníka The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard. V titulku svojho textu konštatuje, že zmluva medzi Nemeckom a Putinovým Ruskom vážne ohrozuje vzťahy medzi USA a Európou. „Nový plynovod je začiatkom sladkého uzmierovania medzi Ruskom a Nemeckom. Okrem toho však ohrozuje bezpečnosť a hospodárske záujmy východoeurópskych štátov a Ukrajina je vydaná na milosť a nemilosť vydieraniu Ruska,“ píše Evans-Pritchard.

    Obavy z dohody o výstavbe plynovodu Nord Stream 2 neskrývajú ani Poliaci. Tí ju s odkazom na uzavreté spojenectvo medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom v auguste 1939 (tzv. Pakt Ribbentrop – Molotov) nazývajú dohodou „Molotov – Ribbentrop 2“. Nezdá sa však, že by výstavbe nového plynovodu mohlo nejaké rozhodnutie zabrániť. Svedčí o tom napokon aj zhodné stanovisko rakúskej a nemeckej vlády, ktoré nechcú mať s ďalšími protiruskými sankciami schválenými americkým Senátom nič spoločné.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -