Alternatíva pre Nemecko hlási fyzické útoky voči svojim členom

    0
    Šéfka AfD Frauke Petryová (Autor: TASR)

    Zamestnanci OBSE pripravujúci sa na monitoring počas nemeckých parlamentných volieb 24. septembra uvádzajú sťažnosť zástupcov AfD vo svojej správe. „Boli vyslovené obavy týkajúce sa možnosti slobodnej kampane, najmä v súvislosti s viacerými politicky motivovanými incidentmi, vrátane fyzických útokov, hlavne voči AfD,“ uviedol hovorca OBSE Thomas Rymer v stredu v maile.

    AfD sa stavia proti migrácii a tomu, čo vykresľuje ako kartel politikov esteblišmentu vedený stranou kancelárky Angely Merkelovej a Sociálnodemokratickou stranou (SPD), ktoré spoločne riadili najväčšiu európsku ekonomiku osem z posledných 12 rokov. Po tom, ako počas minuloročnej migrantskej krízy podpora AfD vyskočila, táto alternatívna strana kandiduje bok po boku s ďalšími malými stranami oponujúcimi Merkelovej koalícii.

    OBSE pozval monitorovať voľby nemecký minister zahraničných vecí. Správa organizácie tvrdí, že je potrebné „zhodnotiť podmienky kampane“ a posvietiť si na finančné predpisy, uvádza server bloomberg.com.

    AfD hlásila fyzické násilie voči členom svojej strany a bojovala o konanie pravidelného kongresu strany v Kolíne v apríli medzi protestmi odporcov. Medzi nepriateľov strany patrí premiér Bavorska Horst Seehofer, ktorý vedie sesterskú stranu Merkelovej CSU, a nechal sa počuť, že kľúčovým volebným cieľom je udržať AfD pod piatimi percentami, aby sa nedostala do parlamentu.

    Podpora AfD podľa prieskumu spoločnosti Forsa narástla o jedno percento na osem percent, kým blok vedený Merkelovej kresťanskými demokratmi dosiahol 40 % a sociálni demokrati 22 %. Opoziční ľavičiari, zelení a Slobodní demokrati dosiahli v prieskume tiež osem percent hlasov. 

    - Reklama -