Ale, ale, pani Clintonová. Prezidentskú kampaň vraj štedro platí krajina, ktorá kameňuje a seká hlavy

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Nepriamo to konštatuje publicistka Catherine Ho v americkom denníku The Washington Post, kde poukazuje na rozvetvenú lobistickú sieť Saudov v Spojených štátoch. Medzi desiatkami mien v nej uviazla práve aj demokratická kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová. Brat šéfa jej volebnej kampane John Podesty a majiteľ komunikačnej spoločnosti Podesta Group Tony Podesta inkasuje mesačne 140 000 dolárov za ovplyvňovanie americkej verejnosti aj politikov v prospech Saudov.

    Denník The Washington Post sa snažil neúspešne získať bližšie informácie o spomínanej zmluve, ale jeho reportérom sa iba podarilo zistiť, že Tony Podesta je jedným z kľúčových demokratických lobistov a hlavný donátor prezidentskej kampane Hillary Clintonovej. Uzavretá zmluva prinesie spoločnosti Podesta Group za celý tento rok takmer 1,7 miliónov dolárov. Ako uvádza publicistka Ho, šéf kampane Clintonovej John Podesta je tiež zakladateľom think tanku Center for American Progress a predtým radil aj Obamovi.

    Už pred tromi rokmi sa podarilo médiám odhaliť, že medzi klientov Podesty patrí popri spoločnosti tiež iracká alebo egyptská vláda. Podľa amerických komentátorov sú veľké obavy, že sa v prípade víťazstva Hillary Clintonovej v prezidentských voľbách vplyv Saudskej Arábie ešte zvýši a Saudovia budú cez Podesta Group priamo ovplyvňovať Biely dom a zahraničnú politiku Spojených štátov. V posledných mesiacoch však v dôsledku prekvapivej kritiky Baracka Obamu, ktorá zaznela v rozhovore pre magazín The Atlantic, vzťahy medzi oboma krajiny trochu ochladli.

    Dôkazom toho je včerajší príchod Baracka Obamu do Rijádu, kde ho napriek očakávaniam neprivítal sám kráľ Salman, ale “iba” starosta mesta. Spojenectvo s Američanmi je pre Saudov natoľko lákavá záležitosť, že si pre lobovanie u americkej verejnosti a v americkom Kongrese najali okrem Podesta Group hneď niekoľko ďalších komunikačných firiem. Pre Saudskú Arábiu tak pracuje aj spoločnosť BGR Goverment Affairs alebo DLA Piper and Pillsbury Winthrop. Spolupráca amerických lobistov so Saudmi však nie je nič nové a trvá už približne tridsať rokov.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -