Albrightová v Bratislave: Takáto má byť úloha USA vo svete

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    “Moje celoživotné názory sú založené na tom, že sa Spojené štáty musia angažovať,” povedala Albrightová, ktorá v tejto súvislosti pripomenula komplikované dejiny strednej Európy 20. storočia. Americká verejnosť po intervenciách v Iraku a Afganistane pociťuje určitú únavu a silnejú v nej hlasy podporujúce izolacionizmus. Podľa Albrightovej ale USA napriek tomu nesmú zabúdať na svoju medzinárodnú zodpovednosť, nemusia však všetko robiť samé, ale v spolupráci so zahraničnými spojencami. Za veľmi nebezpečné pritom označila výzvy na oslabenie transatlantického spojenectva alebo rozpustenie NATO.

    “Spojené štáty by mali byť pripravené, aby mohli vyvíjať aktivity po celom svete. To neznamená, že sa máme pripravovať len vojensky, ale musíme robiť jasnú diplomaciu a mať jasno v tom, aká je úloha USA v 21. storočí,” povedala Albrightová v reakcií na jednu z položených otázok. Bývalá šéfka amerického Štátneho departmentu tiež zdôraznila, že USA napriek určitému presúvaniu pozornosti do oblasti Ázie v žiadnom prípade neopúšťajú Európu a otázku jej bezpečnosti považujú stále za veľmi dôležitú.

    S ohľadom na budúcnosť americkej zahraničnej politiky Albrightová vyjadrila presvedčenie, že “nikto nie lepšie pripravený na funkciu prezidenta USA než Hillary Clintonová”. Jej opakované kritické poznámky pritom smerovali hlavne na adresu Clintonovej hlavného súpera Donalda Trumpa, ktorého však priamo nemenovala. V prípade, že sa budúcou prezidentkou USA stane Clintonová, bude podľa Albrightovej viesť dôraznú a zrozumiteľnú zahraničnú politiku založenú na multilaterálnej spolupráci.

    V súvislosti s aktuálnou situáciou v Európe Albrightová vyjadrila znepokojenie z nárastu xenofóbie a nacionalizmu, podobný trend však je však podľa nej badateľný aj v USA. “Vlastenectvo je jedna vec. Nacionalizmus je ale veľmi nebezpečný, najmä ak vedie k nenávisti,” domnieva sa Albrightová.
    Madeleine Albrightová, pôvodom z Prahy, bola ministerkou zahraničných vecí USA v rokoch 1997-2001 v administratíve demokratického prezidenta Billa Clintona. V rámci prebiehajúceho fóra GLOBSEC 2016 jej udelili takzvanú Českú a slovenskú transatlantickú cenu, a to za aktívnu podporu procesu demokratizácie a budovania slobody a stability v strednej Európe.

    - Reklama -