Alarmujúce. Približne 4500 ruských občanov sa pridalo k teroristom v zahraničí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “V súčasnosti bolo identifikovaných približne 4500 ruských občanov, ktorí odišli do zahraničia bojovať za teroristov,” konštatoval šéf FSB.

    Bortnikov ešte skôr – na utorňajšom 43. zasadaní Rady riaditeľov orgánov bezpečnosti a tajných služieb členských krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) – uviedol, že teroristi menia taktiku.

    “Vodcovia medzinárodných teroristických organizácií povzbudzujú svojich stúpencov, aby robili tzv. autonómny džihád,” citovala Bortnikova agentúra TASS.

    Riaditeľ FSB taktiež uviedol, že takmer 20.000 občanov členských krajín SNŠ je podozrivých z účasti v teroristických, náboženských a extrémistických skupinách. Sú preto pod dohľadom bezpečnostných orgánov.

    Militantov, ktorí odchádzajú zo Sýrie a Iraku, označil Bortnikov za “vážny faktor ohrozenia”.

    “Teroristi s falšovanými osobnými dokladmi sa pokúšajú preniknúť do krajín SNŠ pod zásterkou utečencov a imigrantov. Nedávno sme zaznamenali dramatický nárast počtu militantov identifikovaných medzi migrujúcimi pracovníkmi, turistickými a inými tokmi,” varoval Bortnikov a vyzval svojich kolegov, aby zintenzívnili prácu s partnerskými spravodajskými službami pri pátraní po militantoch a okamžite si vymieňali informácie.

    - Reklama -