Aký postoj zaujali premiéri V4 k utečeneckej kríze? Deklarácia visegrádskeho sebectva, nazýva ho komentátor

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    Po minulotýždňovom mimoriadnom summite premiérov krajín Visegrádskej štvorky vzišlo spoločné stanovisko na riešenie utečenckej krízy v Európe. Krajiny tzv. Východného bloku majú v tejto otázke jednotný postoj. Odmietajú mechanizmus povinných kvót. Žiadajú lepšiu ochranu vonkajších hraníc Schengenu, intenzívnejší boj proti pašerákom či lepšiu návratovú politiku. Podporujú tiež medzinárodnú koalíciu v boji proti tzv. Islamskému štátu.

    Chceme všetko, nemusíme robiť nič

    Peter Morvay sa vo svojom komentári zamýšľa nad obsahom deklarovaného stanoviska predsedov vlád V4. Na začiatok konštatuje, že by vlastne bola „škoda naň míňať toľko papiera“. Zhrnul ho do jednej vety: „Chceme všetko, nemusíme a ani nebudeme robiť nič.“ Morvay uznáva, že premiéri majú pravdu, keď hovoria, že „hrozba pozastavenia schengenských dohôd či priškrtenia európskych dotácií ako trest za našu neochotu je nepatričná“. Pokračuje, že tento ich postoj podľa neho vypovedá o tom, že si v Únii prajú mať len práva a žiadne povinnosti.

    Robí si poľská premiérka srandu?

    Krajinám V4 vyčíta, že ak sa na riešení utečeneckej krízy budú podieľať len na báze dobrovoľnosti, môže to pokojne skĺznuť do odmietania „urobiť čokoľvek okrem minimálneho zlomku toho, čo by krajiny V4 robiť mali a mohli“. Ako príklad uvádza najväčšiu z krajín zoskupenia – Poľsko. „ Ak premiérka skoro 40 miliónového Poľska s vážnou tvárou tvrdí, že jej krajina môže prijať iba dvetisíc utečencov, lebo viac ekonomicky nezvládne, ťažko ju ešte brať vážne.“

    Celý komentár Petra Morvaya si môžete prečítať TU

    - Reklama -