Aktivista poukázal na protiústavnosť preferovania kresťanov. Slovensko si chce utečencov vyberať spomedzi sýrskych kresťanov

    0
    Juraj Janošovský (Autor: SITA)

    Aktivista poukazuje na článok 1 Ústavy SR, ktorý uvádza, že „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Taktiež poukazuje na časť ústavy nazvanú Základné práva a slobody. Tá uvádza, že „Základné práva sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým, bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať“.

    Výber podľa náboženstva je hrubou nezákonnosťou vyraďujúcou Slovensko z civilizovanej spoločnosti

    Podľa aktivistu je nepredstaviteľné, že predstavitelia vlády zodpovední za dodržiavanie ústavy a zákonov si dovolia takto pošliapať vlastnú ústavu a zákony. „Pristupovať k ľuďom v tiesni, v ohrození vlastných životov a osudov svojich rodín a selektovať ich podľa náboženskej príslušnosti je hrubou urážkou ľudskosti, a verím, že aj kresťanskej viery. Dúfam, že sa žiadna cirkev ani veriaci nezúčastnia na takomto zneužití náboženstva,“ povedal. Janošovský žiada generálnu prokuratúru, aby okamžite zabezpečila zrušenie akýchkoľvek opatrení štátnych inštitúcií vedúcich k náboženskej segregácii a porušovaniu občianskych a ľudských práv na Slovensku. „Viem, že na Slovensku sa toleruje porušovanie ústavy a zákonov, ale zavedenie selekcie podľa náboženstva je podľa mňa hrubou nezákonnosťou vyraďujúcou Slovensko z civilizovanej spoločnosti. Verím, že môj názor potvrdia všetci, ktorí disponujú primeraným intelektom a rešpektom k našej ústave a k ľudským právam,“ dodal Janošovský.

    Postaráme sa o 100 Sýrčanov z kresťanských rodín

    Na územie Slovenska vezmeme 100 ľudí a pôjde o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si budeme vyberať v Taliansku a Grécku. Vyhlásil to v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. To je podľa Fica príspevok Slovenska do rozdelenia 40 000 migrantov, ku ktorému sa zaviazali lídri na summite v Bruseli koncom júna. Na pondelňajšom zasadnutí sa ministri vnútra dohodli na rozdelení 32 256 migrantov v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že prvých 50 migrantov by Slovensko mohlo prijať v budúcom roku a druhých 50 migrantov v roku 2017. Podľa Kaliňáka bude musieť týchto 100 migrantov prejsť identifikáciou a bezpečnostnými previerkami. Zároveň by to mali byť migranti, ktorí sú schopní sa integrovať do slovenskej spoločnosti. K tomu im majú pomôcť kresťanské a charitatívne organizácie.


     

    - Reklama -