Ako zarobiť na Islamskom štáte? Sýrski rebeli našli nápaditý spôsob, inšpirovali sa priamo od džihádistov

    0
    Video teroristickej organizácie Islamský štát. (Autor: Reprofoto: Heavy)

    Je známe, že samozvaný Islamský štát financuje svoju činnosť z rôznych zdrojov vrátane predaja ropy, ale aj obchodovania s ľuďmi, prevádzačstva či obchodu s ľudskými orgánmi. Zdá sa, že sýrski rebeli sa od islamistov inšpirovali najmä pri obchode s ľuďmi a situáciu otočili. Údajne majú rebeli financovať svoj odboj proti Asadovmu režimu po novom aj z peňazí zarobených na džihádistoch z Islamského štátu. Zajatých bojovníkov Daešu za vysoké sumy predávajú naspäť do ich domovských krajín. Zarážajúce je, že títo rebeli patria k frakciám, ktoré v Sýrii podporujú Spojené štáty, ale aj Turecko, informuje International Business Times.

    Financal Times vo svojej správe uvádza, že zatiaľ čo niektorí z vrátených džihádistov boli “ocenení” na desiatky tisíc dolárov, čo je už poriadne vysoká cena v ich domovských krajinách, v niektorých prípadoch sa cena údajne vyšplhala až na milióny amerických dolárov. Správa ďalej cituje rebela, ktorý si neželal byť menovaný. „Každá z opozičných frakcií obchoduje s bojovníkmi z ISIS. Neverte nikomu, kto hovorí, že nie.” Chytených radikálov ISIS najprv podľa neho prevezú do Turecka, ktoré hraničí s Irakom aj so Sýriou a následne predajú do ich domovských krajín.

    Ide o lukratívny obchod pre obe strany. Rebeli zarábajú a štáty si veľmi radi prevezmú späť svojich vlastných občanov, čím sa znižuje šanca, že ich obvinia, že nechajú svojich ľudí bojovať za ISIS. V jednom prípade mali byť dvaja islamisti údajne predaní späť do Spojených arabských emirátov za 10 miliónov dolárov.

    Zarobiť na bojovníkoch ISIS sa však dá aj iným spôsobom. Niektorí odpadlíci z teroristickej skupiny sú ochotní zaplatiť rebelom tisíce dolárov výmenou za bezpečné prepašovanie z územia, ktoré ISIS kontroluje, zo strachu, že ich ostatní islamisti popravia.

     

    - Reklama -