Ako to ide s integráciou utečencov? Verím v sunny, dcére by som nechal vykonať obriezku, vyložil nám Somálčan žijúci už päť rokov vo Švédsku

    0
    Život v štokholmskom metre (Autor: Vít Hassan)
    „Aš-Šabáb je horší ako zvieratá!“ Opisuje rozhorčene Seki a dodáva, že ozbrojenci z tohto militantného hnutia bezdôvodne v Somálsku zabíjajú pätnásťročné deti, ženy a mužov. „Oni neznášajú mier, milujú iba vojnu. Islamisti z hnutia Aš-Šabáb o sebe tvrdia, že sú moslimovia, ale nie sú to skutoční moslimovia. Vyvražďujú sunnitov a sufistov (islamské náboženské smery, pozn. red.). Rovnako tak zabíjajú ľudí len preto, že pracujú pre vládu alebo podporujú somálskeho prezidenta Mohammeda Farmaja. Prekáža im takmer všetko, dokonca aj počúvanie hudby. Ak by ma videli, že počúvam hudbu, tak by ma za to podrezali,“ opisuje Saki a názorne si pri tom prechádza prstom pod krkom.

    Kto je skutočný moslim? „Skutoční moslimovia sú sunniti“

    Na otázku, kto je podľa neho skutočný moslim, odpovedal Seki takto: „Skutoční moslimovia sú sunniti. Ja som sunnita.“ Pozastavil sa tiež nad radikálnymi islamistami, ktorí nemajú problém zabíjať moslimov: „Ide o radikálnych islamistov, ktorých cieľom je vytvorenie islamského štátu v Somálsku. Aš-Šabáb existuje aj v Keni, Etiópii a Džibuti. Keď sa idem pomodliť do mešity, ktorá im patrí, tak ma z nej vyháňajú.“
     
    Do Európy sa Seki dostal zo Somálska cez Etiópiu, Egypt, Sudán, Líbyu a potom plával cez more do Talianska: „Celá cesta vyšla 6 000 dolárov pre celú rodinu. Peniaze mi poskytol môj otec. Všetko zaplatil.“ Nový domov prišiel Seki hľadať so svojou ženou. „Pochádza tiež zo Somálska a žije tu vo Švédsku. Deti zatiaľ nemáme,“ poznamenal.

    Obriezka áno, štyri manželky radšej nie

    Reč prišla aj na ženskú obriezku. „Je to zlá vec. Od roku 2008 je v Somálsku zakázaná tzv. faraónska obriezka (najťažší druh obriezky, pozn. red.). V súčasnosti sa tam praktizuje iba obriezka nazývaná sunna. To je, keď odrežú len málo,“ hovorí Seki a medzi palcom a ukazovákom ukazuje polcentimetrovú medzeru. Dodáva, že sa tento typ obriezky praktizuje na dvanásťročných dievčatkách. Pridáva aj svoj názor: „Obriezka sunna je dobrá, ale faraónska obriezka je veľmi zlá. Ide o hriech. Sunna je dobrá, pretože to hovoria moslimovia. Ja verím v sunny. Keby som mal dcéru, tak by som jej nechal vykonať obriezku sunna.“ Redaktor pridal aj ďalšiu otázku. „V Koráne je tiež napísané, že môžeš mať až štyri manželky. Plánuješ sa vo Švédsku ešte raz oženiť?“ „Nie. Mám rád jednu manželku. Švédky navyše nemajú rady muža, ktorý už má manželku,“ zaznela odpoveď.
     
    Švédsko bolo v čase takzvanej migračnej krízy druhou najčastejšou cieľovou krajinou zo štátov Európskej únie. Prijalo stovky tisíc ľudí z rôznych štátov vrátane Somálska, kde prebieha vlečúci sa konflikt medzi islamskými milíciami Šabáb a vládnymi jednotkami. Somálsko sa brojilo s hladomorom, nedostatkom vody trpí vyše šesť miliónov ľudí. Švédsko sprísňuje bezpečnostné opatrenia.
     
    autor: Vít Hassan
     
    - Reklama -