Ako sa z tigra stala vypĺznutá ovca. Exminister kritizuje Ficovu vládu, ekonomické perverzity aj opozíciu

    0
    Ivan Mikloš, exminister financií (Autor: SITA)

    Podľa exministra financií v súčasnosti ešte síce nie sme na dne, no tiger začína chradnúť. Premiéra považuje za nezodpovedného populistu, ktorý ničí úspešnú budúcnosť Slovenska len pre vlastný prospech.

    Zákon o športe má trhliny

    Nie je to však len predseda vlády, koho si exminister „podal“. Nevidí sa mu ani prístup opozície, ktorá ho zaráža ešte viac ako demontáž ekonomického úspechu. „Nielenže nekričí a neprotestuje, ona sa na tom podieľa,“ kritizuje opozíciu vo svojom blogu na webovom portáli Hospodárskych novín Mikloš.

    Spomína aj niekoľko vecí, ktoré sa stali na Slovensku realitou pre Ficov sociálny balíček, a na svojej nástenke si odškrtáva body rad radom. Medzi nimi sú napríklad vlaky zadarmo či znížená DPH na vybrané základné potraviny, ale aj, podľa Mikloša, iné ekonomické perverzity, ktoré chce časť opozície zachovať, a napríklad aj zákon o športe.

    „Samotný zákon má aj pozitívne stránky, najmä vnáša do financovania športu viac transparentnosti a jasných pravidiel. Zásadným problémom zákona je však to, že významným zdrojom financovania športu sa stanú odpočítateľné položky pri dani z príjmu fyzických a právnických osôb,“ vysvetľuje Mikloš. Problémom podľa neho je, že ak chce štát podporovať nejakú oblasť, má tak robiť na výdavkovej strane rozpočtu, a nie na príjmovej, čím sa potom deformuje daňový systém.

    Zvody populizmu

    „Naša reforma bola úspešná najmä preto, že rovná daň umožnila zrušenie väčšiny výnimiek, špeciálnych sadzieb, ale aj odpočítateľných položiek,“ porovnáva.
    Hlasovanie o zákone o športe podľa neho poukazuje na to, ako ľahko dokáže opozícia podľahnúť zvodom populizmu.

    „Najskôr súťaž so Smerom o to, ako čo najviac rozšíriť pôsobnosť tohto zákona, a potom jeho odhlasovanie spolu so Smerom,“ kritizuje s tým, že len traja opoziční poslanci sa zdržali a všetci ostatní boli za, vrátane poslancov strany SaS.

    Túto stranu však nespomína náhodou, lebo jej predseda patril k prívržencom neutrálneho daňového systému a navrhoval znižovanie počtu odpočítateľných položiek. „Populizmus nemá konca, z tigra je vypĺznutá ovca,“ skonštatoval Mikloš.

    Celý blog Ivana Mikloša si môžete prečítať TU.

    - Reklama -