Ako pomôže únia Turecku? Po samite to prezradil premiér Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    V Turecku je asi 2,5 milióna utečencov a je v našom záujme, aby cez túto krajinu prestali prichádzať do Európy. Po samite premiér Fico vyhlásil, že utečenecká kríza sa prehlbuje. Dôkazom je napríklad počet migrantov, ktorí prichádzajú denne cez Grécko, a to sedem až desaťtisíc ľudí.

    Ako uviedol premiér, Slovensko už dlhší čas zvýrazňovalo potrebu hovoriť s krajinami, kde sú najväčšie utečenecké tábory. „Tieto dve strany sa dohodli, že budú spoločne zdieľať náklady a úsilie, aby sme čo možno najviac ľudí zadržali, aby nešli do EÚ,“ okomentoval predseda vlády akčný plán.

    Ako by teda mala Európa Turecku pomôcť? Malo by to byť hlavne materiálne, ale aj technicky. Ako uviedol premiér, pomoc by mala byť zameraná na budovanie infraštruktúry na území Turecka, aby sa miestni cítili bezpečne a aby bola zachovaná kvalita života. Na pomoc Turecku by mohlo ísť 500 miliónov, ktoré na to vyčlenila Európska komisia.

    Turecko je pred voľbami, preto treba mať tento fakt na pamäti, objasnil premiér. „Použil sa na to taký špeciálny výraz, že ´dať do toho novú energiu´,“ uviedol Fico na margo oživenia negociácií medzi Tureckom a EÚ. Krajina navyše žiada liberalizáciu vízového režimu a posun v rokovaniach o vstupe do EÚ, čo je podľa Fica normálne.

    Predseda vlády zdôraznil aj pomoc Maďarsku s ochranou vonkajších hraníc so Srbskom. Týka sa to ostatných krajín V4.  Slovensko aj Česko pošle 50 policajtov, poľská premiérka prisľúbila 60 – 70 príslušníkov policajného zboru a zároveň každá z týchto krajín poskytne aj technickú pomoc. Premiér takýto typ pomoci ponúkal aj Grécku a Taliansku na bilaterálnej báze.

    - Reklama -