Ako manželia z východu tisíce na milióny premenili. Prečítajte si neuveriteľný príbeh o tom, ako sa dá vďaka Smeru za pár rokov zbohatnúť

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Za päť rokov manželia premenili pár tisíc eur na milióny. A to začínali ako lekári v Košiciach. Ako sa im to podarilo? Cestu k miliónom opisuje poslanec Miroslav Beblavý, ktorý sa intenzívne vŕta v tom, ako to v našom zdravotníctve naozaj chodí.

    Zo skrachovanej polikliniky zlatá baňa

    Predsedníčkou Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je aktuálne Monika Pažinková. Na tento post sa dostala ako bývalá lekárka, keď pôsobila v Kráľovskom Chlmci a Košiciach. Z lekárky Moniky Pažinkovej sa neskôr stala námestníčka a potom riaditeľka fakultnej nemocnice v Prešove. Môže za to vďačiť Smeru. Stalo sa to totiž po tom, ako sa Smer dostal v roku 2006 k moci. Jej manželom je Peter Pažinka, ktorý je tiež lekár. V roku 2009 sa mu podaril husársky kúsok. Odkúpil skrachovanú sekčovskú polikliniku a premenil ju na zlatú baňu.

    Šťastím bolo, že poliklinika v Sekčove bola v konkurze. Peter Pažinka teda neváhal a v roku 2009 pomáhal založiť firmu Wesper, ktorá mala na začiatku piatich spoločníkov, z ktorých ostali nakoniec len dvaja – Pažinka a Norbert  Bödör. Prvý menovaný vložil vyše tritisíc eur a druhý o takmer polovicu menej. Mimochodom, Bödör je z podnikateľskej rodiny a jeho otcovi sa nevodilo zle. Za prvej vlády Fica totiž jeho firma Bonul získala miliónové zákazky. Ako dodal Beblavý, Fico sa objavil niekoľkokrát aj na vianočnom večierku tejto firmy, kde mal svoj prejav. Bolo to tak aj minulý rok. Naspäť však k Wesperu. Firma získala polikliniku za 2,8 milióna eur a prevádzkovať ju mohla začať už v tom roku, keď vznikla.

    „Ak sa pýtate, ako sa dá za päťtisíc eur eur kúpiť poliklinika za 2,8 milióna eur, tak podľa účtovných dokumentov si zobrala firma úver približne vo výške dva milióny eur a zvyšok jej požičali samotní majitelia,“ vysvetľuje poslanec vo svojom facebookovom statuse, ako sa podnikatelia dostali ku kúpe polikliniky, ktorú následne čakali šťastné časy. Ako uvádza Beblavý, za 4,5 roka dosiahla zisk nad päť miliónov eur. „Rentabilita investícií dosahovala od 20 do 30 percent celého investovaného kapitálu ročne v období, keď štandardné výnosy v banke či pri štátnych dlhopisoch dosahovali asi tak desatinu tohto čísla. Spomínaný bankový úver sa tak podarilo za rovnaké obdobie skoro celý splatiť,“ vypočítava podpredseda Siete.

    Kto zvýhodnil manželov?

    Povinné zverejňovanie zmlúv bolo zavedené až v závere roka 2011. Nedá sa teda zistiť, ako sa takýto skok podaril. Za tým však môže byť „synovec roka“ Marcel Forai. Vtedy bol totiž riaditeľom košickej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Pri niektorých zmluvách bola za firmu Wesper podpísaná Monika Pažinková a za poisťovňu Marcel Forai. Manželka Petra Pažinku sa totiž stala riaditeľkou v jeho poliklinike. „Forai bol s Pažinkovcami spriaznený aj inak. Ako už médiá napísali, v druhej firme Pažinkovcov, Gynastar, pôsobil spolu s Petrom Pažinkom aj Miroslav Sučko, syn dnes už slávnej tety Anky. Marcel Forai tak zadával výnosné kontrakty človeku, ktorý podnikal s jeho rodinou,“ poukazuje na bratríčkovanie sa a rodinkárstvo Beblavý.

    Navyše, mesačné objednávky VšZP v poliklinike pokračovali v raste. Ako vyratúva Beblavý, len v rokoch 2012 a 2013 stúpli o 20 percent za 15 mesiacov. To však nie je všetko. Keď sa vrátime do roku 2009, zistíme, že pod vedením vtedajšieho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho firma, ktorá fungovala relatívne krátko, získala vďaka výzve z Operačného programu Zdravotníctvo na investície do zdravotníckych zariadení poriadne slušnú sumičku, takmer 2,5 milióna eur. Za ňu zakúpili viaceré prístroje či operačné stoly. Zaujímavé však je, že verejné obstarávanie riadil Peter Hložny, Rašiho spolužiak, informuje Beblavý a pokračuje.

    Pažinkovci sa však neskôr rozhodli polikliniku predať Pente. Bolo to v roku 2014 a Penta ju mala kúpiť za osem miliónov eur. Podľa eurofondovej výzvy však majetok, ktorý bol predmetom projektu, nesmie byť v čase od podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok prevedený do vlastníctva iných osôb bez predchádzajúceho písomného súhlasu, a to až počas obdobia piatich rokov. Beblavý sa preto chystá požiadať ministerstvo o vysvetlenie, či manželia takýto súhlas dostali a prečo boli zvýhodnení.   

    Smerácka chobotnica

    Moniku Pažinkovú však už čakala celkom iná kariéra. Stala sa predsedníčkou Úradu pre dohľad nad  zdravotnou starostlivosťou a, paradoxne, musí vyšetrovať kauzu okolo Foraia a jeho tety Anky. Podľa Beblavého toto vyšetrovanie len tvrdo predstiera. Požiadal ju totiž o to sám Forai aj minister Čislák, ako inak, z košického Smeru.

    Podľa poslanca sa rodina Pažinkovcov tak vďaka Smeru naozaj nemá zle. Kto by sa totiž nechcel od piatich tisícov prepracovať k ôsmim miliónom? S tým by sa však malo niečo urobiť a Beblavý, ktorý čachre-machre v zdravotníctve odsudzuje, má len jedno riešenie. „Treba začať odstrihávať chobotnice, ktoré zázračne znásobujú tisíce na milióny na počkanie. A to dnes znamená odstrihnúť od zdravotníctva Smer,“ odporúča Beblavý.

    - Reklama -