Ako Kotleba rekonštruuje cesty: Na tomto je podozrivé úplne všetko

    0
    Marian Kotleba predseda ĽS NS (Autor: TASR)

    Predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba sa rozhodol, že sa budú pred župnými voľbami opravovať cesty v kraji. Suma presiahne 9,7 milióna eur.

    Stavebné firmy mali však na predkladanie ponúk len tri pracovné dni, pričom deväť z pätnástich vyhrala jedna firma. Informuje o tom TV Markíza. Tender pritom vyhlásili v pondelok poobede a v piatok ráno už bolo po súťaži.

    „Ukončenie zákazky bolo v ten istý deň, všetky zákazky sa ukončovali v rovnaký okamih, tak je to asi najnezmyselnejšie, čo môže niekto urobiť,” povedal televízii expert na verejné obstarávanie Jaroslav Lexa s tým, že ak by sa stavebná firma chcela zapojiť do každej aukcie, potrebovala by naraz 15 ľudí, za 15 počítačmi.

    Firma Renomont Profi, ktorá vyhrala až deväť zákaziek, sa stala „skokanom roka“, pretože iba do leta jej oproti minulému roka stúpne obrat o 2000 % na 5,5 milióna eur z necelých 300-tisíc eur, pričom má podľa stránky Finstat maximálne štyroch zamestnancov.

    Konateľ firmy Ľudovít Činčala sa najskôr tváril, že to nie je on a potom odmietol odpovedať na otázky.

    Riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík však povedal, že bol spokojný s výsledkom súťaže. „Čo sa týka cenového hľadiska, tak sa nám to podarilo vysúťažiť za rekordne nízke ceny, v rovnakých cenových úrovniach, ako to bolo minulý rok,” tvrdí Uhrík.

    Hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút však vidí problém v trojdňovej lehote na prekladanie ponúk. „Určite sa trojdňová lehota na predkladanie ponúk nejaví ako adekvátna, to znamená na ten rozsah prác a na vypracovanie konkrétnej relevantnej ponuky sú tri dni určite málo,” myslí si. 

    V štyroch prípadoch firma Renomont nemala súpera a v ďalších štyroch mala za súpera košickú firmu Sokol Trade. V jednom prípade, kde išlo o 600-tisícovú zákazku, mala firma Renomont zľaviť o euro, čo následne Sokol Trade vzdala.

    Ján Mažgút priznal, že to celé môže zaváňať kartelovými dohodami.

    - Reklama -