Ako Fico s kumpánmi vyryžovali len na jednom kšefte osem miliónov eur, porozprával dnes Matovič. Dôkazy vraj okamžite odovzdáva kompetentným

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Informácie, na základe ktorých začal Igor Matovič z OĽaNO honbu na svojho politického rivala premiéra Roberta Fica, dostal podľa jeho slov na kúsku papiera do schránky. Dnes už vraj drží v rukách dôkazy, ktoré by mali premiérovi zlomiť krk. Doručiť by ich mal policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Jánovi Valkovi a šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanovi Kováčikovi.

    „Tieto štyri inštitúcie majú možnosť vyšetriť to, čo sa stalo vo verejnom obstarávaní. Môžu identifikovať konečných užívateľov výhod zo zmanipulovaného verejného obstarávania,“ vyjadril sa Matovič a dodal, že ak to štyria šéfovia inštitúcií myslia so Slovenskom vážne, tak sa dnes stretnú a dohodnú sa, ako pôjdu Ficovi po krku. Ak im nezáleží na Slovensku, tak sa podľa Matoviča stretnú aj s Ficom a dohodnú sa na spoločnom postupe.

    Orgánom má doručiť dokumentáciu o zmanipulovanom verejnom obstarávaní, z ktorého mal byť podľa anonymu napĺňaný účet na Belize, ktorého majiteľom má byť Fico. Nápad mal vzniknúť počas motorkárskeho tripu v USA na slávnej Route 66.Tu sa mal dohodnúť superbiznis medzi politikmi a niektorými podnikateľmi. Na otázku, či nimi mali byť ministri Robert Kaliňák a Ján Počiatek, Matovič odmietol odpovedať.

    Slovenská ryža

    „Bolo vypísané verejné obstarávanie na ušľachtilý cieľ, ktorého víťazom sa stala renomovaná firma. Problémom je čierna chobotnica, ktorá vymyslela kšeft, že idú okradnúť ľudí. Vypísali verejnú súťaž, pričom v pozadí hrali svoju hru. Podmienky súťaže nastavili na mieru,“ vysvetľoval Matovič. „Urobili ich tak, aby z osudia vypadol ten správny víťaz, ten v skutočnosti aj vypadol. Zároveň dohodli, že beneficienta toho, ktorý má z toho ten hlavný osoh, bude dodávateľ verejného víťaza, ktorého vidí verejnosť, ale nevidí dodávateľa. Odtiaľ tie peniaze mali končiť na Belize,” dodal. Tieto machinácie mala byť „ryža za osem miliónov eur”.
    Podeliť sa o podrobnosti nechcel, vraj by maril vyšetrovanie.

    VŠETKO O KAUZE “PAPIERIK Z BELIZE”

    Upozornil, že takto funguje väčšina verejných obstarávaní u nás a len v tomto prípade sú v hre desiatky miliónov eur. „Tušia, o čo ide, a zametajú dôkazy,“ konštatoval Matovič.

    700 miliónov na konte

    Bitka medzi Matovičom a Ficom začala v auguste zverejnením informácie od anonymu. Premiér si spoločne s manželkou v roku 2008 mal založiť schránkovú firmu na Belize aj s dvoma bankovými účtami v Belize Bank Internacional (BBIL). K 21. júlu 2015 malo byť na nich naškrečkovaných 674 546 004 amerických dolárov.
    Reakcia Fica na seba nenechala dlho čakať. Na tlačovke pred novinármi povedal, že finančná spravodajská jednotka v Belize informovala slovenské orgány, že Fico a jeho manželka „nemajú, a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty, alebo iné finančné produkty vo finančných inštitúciách na Belize, a tieto osoby nie sú signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Predmetné osoby nemajú účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú ani majitelia, ani štatutármi v takýchto spoločnostiach“.

    Klamár, klamár

    Matovič tak dnes reagoval aj na tieto vysvetľovačky. „Robert Fico si s manželkou založil schránkovú firmu na Belize. Z toho ho obviňuje anonym. Schránková znamená, že skutočný vlastník je skrytý a pozná ho len biely kôň, ktorý za firmu vystupuje,“ vraví a dodáva, že na Belize neexistuje register skutočných skrytých majiteľov. „Mávať preto papierikom, že nemáme firmu a účet, je hlúpe a divadielko. Je to dymová clona,“ podkúril mu.

    Obyčajný človek Matovič zároveň pripomenul aj kauzu Karola Mella, ktorého naša justícia nevie z Belize dostať. „Tam spravodlivosť neexistuje, ale sa tam kupuje. Ak chcete na Belize kúpiť pas, stačí zaplatiť tisíc dolárov. Fico je dostatočne bohatý na to, aby si dokázal kúpiť všetko. Je to najskorumpovanejšia krajina Ameriky,“ dodal Matovič a vytiahol aj fakt, že papierik Ficovi vystavila Financial Intelligence Unit Belize, teda Finančná spravodajská jednotka, ktorá podľa americkej vlády nemá dostatočné vzdelanie a tréning v analýze prania špinavých peňazí.

    K dnešným Matovičovím vyhláseniam poskytla stanovisko pre ParlametnéListy.sk hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. „Pán Matovič už raz klamal, keď hovoril o dvadsiatich miliónoch, ktoré mal dostať za rozpad vlády Ivety Radičovej. Potom prišiel s obludným klamstvom o účte premiéra v Belize, a teraz vymýšľa ďalší príbeh z jeho ríše klamstiev,” povedala nahlodávajúc Matovičovu dôveryhodnosť.

    - Reklama -