Ako Danko otočil. Najskôr hovoril o šarme Le Penovej a teraz sa teší z Macrona

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko sedel v roku 2013 za jedným stolom so zástupcami porazenej kandidátky na post francúzskeho prezidenta Marine Le Penovej. Pripomína to portál aktuality.sk.

    Na konferencii Danko dokonca navrhoval prijatie tzv. Parížskeho memoranda, ktoré malo byť podľa neho „prvým dokumentom spojenej európskej vlasteneckej strany“.

    Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook pripomína, ako sa Andrej Danko kedysi vyjadroval na adresu Marine Le Penovej. „Len pred niekoľkými rokmi sa pochválil, ako sa zúčastnil rakúskej konferencie ultrapravicových strán – samo o sebe obrovská hanba pre budúceho predsedu parlamentu. Smerom k Marine Le Penovej vyslovil nasledovné slová:  Tajne dúfam, že by ma poctila rozhodnutím prijať môj impulz a stať sa hostiteľkou takéhoto stretnutia v Paríži, ktorá je rovnako šarmantná ako pani Le Penová,“ píše Beblavý.

    Po víťazstve Emmanuela Macrona však Danko jeho víťazstvo privítal a tvrdil, že sa nestotožňuje s politikou zoskupení, ktoré mnohí označujú za extrémistické. „Francúzsko včera Slovensku ukázalo potrebnú jednotnú cestu, ako zastaviť ľudí, ktorí v politike iba kritizujú a ponúkajú len konflikt a sebecké riešenia… Včerajšia voľba francúzskeho ľudu je lepšou cestou nie len pre nich, ale aj pre celú Európsku úniu,“ cituje slová Andreja Danka Miroslav Beblavý.

    Zdroj: Facebook / Miroslav Beblavý

    Na víťazstvo Emmanula Macrona reagovali aj ostatní politici. Viac sme o tom písali TU.

    Spoluprácu zastavil pre nárast Le Penovej sebectva

    Hovorkyňa šéfa parlamentu Eva Kliská dokonca pre portál povedala, že Danko spoluprácu s Le Penovou zastavil pre nárast jej politického sebectva a jej snahy o diskrimináciu iných národov a rozbíjanie Európskej únie. „Slovenská národná strana nebude spolupracovať so stranou Národný front, pretože oslabovanie EÚ je krokom späť. Slovenská národná strana sa s politikou Národného frontu nestotožňuje,“ povedala hovorkyňa.

    Poslankyňa Mostu-Híd Katarína Cséfalvayová ocenila slová Andreja Danka, pričom podľa nej jasne označil Le Penovú za hrozbu. „Som rada, že pán Danko za tie štyri roky zmenil svoj názor a jasne deklaruje svoje proeurópske smerovanie,“ dodala poslankyňa.

    Člen zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti Peter Osuský zo strany Sloboda a Solidarita, povedal, že každý má právo zriecť sa bludu. „V tom čase sa SNS hľadala všade, kde sa dalo. Ani v osobe svojho predsedu nebola rozhodnutá opustiť dobre vychodené Slotove stopy,“ myslí si Osuský.

    Predseda OKS Ondrej Dostál dodal, že by bolo zaujímave vedieť, či si Danko nepamätá, čo o nej hovoril v roku 2013, alebo naozaj zmenil názor. 

    - Reklama -