Aká slovanská vzájomnosť? Tá, ktorá umožňuje Rusom zabíjať na Ukrajine? Všetko, čo zaznelo v Dankovom prejave v Moskve, boli podľa Šebeja hrubé nezmysly

    0
    František Šebej (Autor: SITA)

    “Myslím si, že tam vôbec nemal hovoriť, ani taká návšteva sa nemala uskutočniť. Neviem o žiadnej inej delegácii z EÚ, ktorá by navštívila Dumu po anexii Krymu,” povedal Šebej. On sám je presvedčený, že Dankov prejav neslúžil slovenskej zahraničnej politike.

    “Všetko, čo tam zaznelo, boli hrubé nezmysly. Aká slovanská vzájomnosť? Tá, ktorá umožňuje Rusom zabíjať na Ukrajine? Hostiteľ, predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin, sa po anexii Krymu ocitol na sankčných zoznamoch a ja nechápem, ako sa môžu slovenskí ústavní činitelia nechať hostiť človekom, na ktorého sú uvalené sankcie,” odkázal.

    To, či sa bude SNS ako koaličný partner Mosta-Híd na jeho kritiku sťažovať, je Šebejovi jedno. “To je mi celkom fuk. Je to taká vážna vec, že považujem za povinnosť to povedať,” deklaroval. Šebej si však nemyslí, že Dankov zámer bol Slovensku uškodiť. “Pravdepodobne zle vyhodnotil, čo to zahranično-politicky znamená,” podotkol.

    V rovnakom čase ako Danko rečnil na pôde Európskeho parlamentu prezident SR Andrej Kiska. “Jeho prejav bol o tom, o čom bolo aj spoločné prehlásenie troch slovenských najvyšších ústavných činiteľov. Prihlásil sa k EÚ a k euroatlantickej orientácii. S prejavom prezidenta som súhlasil,” povedal Šebej.

    Podobne to vidí aj člen výboru a opozičný poslanec Juraj Droba (SaS). “Súhlasím, že v prípade Andreja Danka to bol hrubý faul. Nemal tam vôbec chodiť a nemal mať príhovor. Danko je známy tým, že podobné odvážne kroky v zahraničnej politike robí. Volanie po panslávskej vzájomnosti považujem za nezmysel. Je to mýtus a utópia, ktorá tu nikdy neexistovala. V dnešnej geopolitickej situácii je táto pozícia pre Slovensko neobhájiteľná,” myslí si.

    Droba zatiaľ nevie, či na tento krok Danka opozícia zareaguje návrhom na jeho odvolanie. “Bol to hrubý faul, ale nejdem hovoriť, či je to na odvolávanie,” poznamenal. Šebej si myslí, že takéto vyvodzovanie zodpovednosti by nasledovať nemalo. “Treba to pomenovať ako chybu, ale nijako to nesúvisí s výkonom pozície predsedu NR SR,” odkázal.

    - Reklama -