Aká je orientácia šéfa smerákov? Kam patrí Fico? Čítajte komentár…

    0
    Premiér Robert Fico na oslavách MDŽ (Autor: SITA)

    Vyhrotené situácie. V nich môžeme najlepšie spoznať nielen charakter ľudí, ale aj reakcie politikov. „Z tohto hľadiska je zaujímavé porovnať si, ako zareagovali na parížsky teror a aké konzekvencie smerom k utečencom z neho vyvodili českí sociálni demokrati, americkí republikáni či slovenský premiér,“ uvádza Zolo Mikeš z portálu Aktuality.sk.

    Nedávno sme si pripomenuli 26. výročie Nežnej revolúcie. Kým český premiér Bohuslav Sobotka (sociálny demokrat) v tento deň prijal v Prahe dobrovoľníkov, ktorí na srbských, chorvátskych a slovinských hraniciach pomáhali utečencom, slovenský premiér Robert Fico (tiež sociálny demokrat) vysvetľoval študentom, že na socializme predsa len nebolo všetko iba zlé.

    Český predseda vlády podľa Mikeša „namiesto vyvolávania protiutečeneckých nálad vo verejnom prejave odmietol hádzať utečencov a teroristov do jedného vreca, keď uviedol: ´Náš hnev sa musí obrátiť proti teroristom a nie voči utečencom, ktorých z ich domovov vyhnalo práve náboženské či etnické násilie, šírené úplne rovnakými vraždiacimi fanatikmi´“.

    „Naopak, krajne pravicová Dělnická strana na svojom mítingu zdôraznila, že ochrana českých občanov musí mať prednosť pred prijímaním utečencov,“ porovnáva komentátor.  

    Podobnú reakciu podľa neho vyvolal útok na Francúzsko aj u pravičiarov v USA. „Donald Trump, najnádejnejší kandidát Republikánov v boji o Biely dom, podľa televízie ABC prehlásil, že ak sa on stane prezidentom, všetci sýrski imigranti budú z krajiny vyhostení,“ uvádza Mikeš.

    „Výroky slovenského premiéra Roberta Fica v súvislosti s parížskym terorom či na adresu utečencov opakovať netreba. Vzhľadom na vyššie zmienené reakcie zahraničných ľavičiarov, pravičiarov a krajných pravičiarov však vyvstáva otázka, ku komu tu má líder Smeru vlastne politicky bližšie,“ zamýšľa sa komentátor.

    „Keď strana, ktorá sa v názve hrdí prídomkom Sociálna demokracia, komunikuje v migračnej otázke názory také odlišné od mnohých rešpektovaných ľavičiarov na svetovej politickej scéne, tak komu má potom odovzdať hlas slovenský ľavicový volič?“ kladie si otázku.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -