Ak vám na utečencoch skutočne záleží, nevítajte ich

    0
    Demonštrácia proti imigrantom, proti kvótam a za vystúpenie z EU na Václavskom námestí (Autor: Hans Štembera)

    O utečencoch sa píše každý deň. Môžeme si prečítať množstvo, či už pozitívnych, ale aj negatívnych názorov na túto skupinu ľudí. Kde môžeme hľadať príčiny súčasnej utečeneckej krízy v Európe? A aké sú jej riešenia? Fero Múčka píše vo svojom komentári na portáli Postoy.sk, že „ak by všetko, čo sa deje aj pri našich hraniciach, bola len osamotená vlna, Európa by si s tým poradila. Hoci s chybami a často neospravedlniteľnými zaváhaniami“.

    Nenecháme umrieť ľudí na ulici

    Podľa komentátora by naša pomoc pre migrantov „pred našimi dverami, či už ekonomických, alebo vojnových, mala byť samozrejmosťou“. Podľa neho sme totiž ešte stále civilizácia, kde sa nenecháva umierať na ulici. Pokračuje, že „našťastie, stále možno nájsť ľudí, ktorí vedia, čo treba robiť, ak pred dverami čaká niekto bez domova, vysilený, bez jedla a prostriedkov“. Píše, že ochotných ľudí nájdeme na Slovensku. Jedným dychom však dodal, že  „je ich menej ako tých frflajúcich či otvorene nepriateľských“. Nevidí však dôvod na sebabičovanie teóriami, akí sme tu všetci mizerní. „Zvlášť, keď obyvateľom v tomto chaose nik nevie povedať, s čím majú ďalej rátať,“ dodal.

    Stávame sa súčasťou neľudského reťazca

    Brány Európy však nemôžeme otvoriť úplne. V podstate ich nechceme a zatiaľ ani nedokážeme nepriedušne zatvoriť. Táto sivá zóna podľa komentátora najviac nahráva pašerákom ľudí. Tým sa vraj stávame súčasťou neľudského reťazca. „Povedzme si to otvorene: fotky s nápisom Welcome refugees znamenajú aj to, že viac ľudí podľahne ilúzii, predá svoje majetky, vezme peniaze od celej rodiny, aby nakoniec mnohí zahynuli na ceste a iní zistili, že legálne tu zostať nemôžu,“ myslí si Múčka.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -