Ak sa nezastaví príliv utečencov, našu krajinu čaká… Francúzsky exprezident prezradil kruté dôsledky súčasnej politiky EÚ

    0
    Nicolas Sarkozy (Autor: SITA)

    Bývalý prezident a súčasný líder francúzskej republikánskej strany tvrdí, že Európa by mala rozlišovať medzi ekonomickými imigrantmi, politickými utečencami a vojnovými utečencami.

    Nie je imigrant ako imigrant

    V rozhovore pre Le Figaro Sarkozy konštatoval, že ekonomických utečencov si môže Francúzsko dovoliť prijímať iba v „extrémne obmedzenom“ počte. Naopak vojnovým utečencom by mala Európa podať pomocnú ruku. Ich pobyt v Európe sa však podľa Sarkozyho musí obmedziť iba na obdobie trvania konfliktu v ich krajine. V prípade politických utečencov by Sarkozy nič nemenil. „Vždy sme ich prijímali v mene našej humanistickej tradície, bolo by neakceptovateľné to teraz meniť.“ Ak sa súčasná imigračná politika v EÚ nezmení, francúzskej spoločnosti podľa Sarkozyho hrozí, že sa rozpadne.

    Kvóty sú neprijateľné

    Sarkozy si myslí, že Európa potrebuje skutočnú imigračnú politiku. Riešením by podľa neho boli záchytné tábory v južných a východných periférnych krajinách Schengenu.

    Pokiaľ bude skutočná spoločná európska politika pre imigrantov chýbať, kvóty na prerozdelenie utečencov považuje Sarkozy za neprijateľné. Na základe nich by malo Francúzsko prijať viac ako 24-tisíc utečencov.

    - Reklama -