Ak pri KĽDR neuspeje diplomacia, postará sa o to náš minister obrany, vraví odhodlane americká veľvyslankyňa

    0

    “V podstate sme vyčerpali všetko, čo môžeme v tejto chvíli urobiť v Bezpečnostnej rade,” povedala Haleyová pre spravodajskú televíziu CNN. Severná Kórea bude podľa nej “zničená”, ak bude pokračovať vo svojom “ľahkovážnom” konaní.

    Ak diplomacia neuspeje, potom sa podľa Haleyovej “o to postará” americký minister obrany Jim Mattis. “Skúšame všetky iné možnosti, ktoré máme, ale na stole je mnoho vojenských možností,” vyhlásila.

    Haleyová dodala, že hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa, že Severná Kórea zažije “oheň a hnev”, nebola len prázdnymi slovami. Vojna je podľa nej nežiaduca, no “niečo sa musí urobiť”, ak KĽDR bude naďalej ohrozovať Spojené štáty a ich spojencov.

    Severná Kórea odpálila v uplynulých týždňoch tri rakety a uskutočnila ďalšiu, svoju dosiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku.

    Washington a Soul dnes oznámili, že po najnovšej piatkovej raketovej skúške Pchjongjangu hovorili v telefonáte o Severnej Kórei znova aj Trump a juhokórejský prezident Mun Če-in. Zhodli sa, že zvýšia tlak na KĽDR a podniknú ďalšie kroky, aby posilnili svoje odstrašujúce a obranné opatrenia.

    Obaja prezidenti sa podľa Bieleho domu plánujú stretnúť budúci týždeň popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, na ktorom bude kríza okolo Severnej Kórey jednou z popredných tém.

    - Reklama -