Ak je toto pravda, držte si klobúky. WikiLeaks zverejnili emaily amerických politikov. Vláda by mala spolupracovať na vychovávaní nevedomej a poddajnej občianskej spoločnosti, píše sa v nich

    0
    Bývalý prezident USA Bill Clinton a John Podesta (uprostred) (Autor: TASR)
    Portál WikiLeaks, ktorý uverejňuje citlivé informácie uniknuté z politických kruhov, prišiel prednedávnom s novým odhalením. Emailová komunikácia Hillary Clintonovej sa na portáli Juliana Assangea objavila už dávnejšie, ale teraz prišla ďalšia rana, ktorá môže demokratku ešte mrzieť. Svetlo sveta totiž uzrela elektronická komunikácia šéfa jej prezidentskej kampane Johna Podestu. 
     
    V najnovšej „várke“ uverejnili investigatívci z WikiLeaks 2 000 mailov, ktoré našli hakeri v elektronických schránkach Podestu. V priebehu štyroch dní sa na portáli objavili správy o tom, že ide už o druhý hakerský útok, ktorého výsledkom je údajne až 50 000 „ukradnutých“ mailov šéfa Clintonovej kampane
     
    Väčšina z uniknutých mailov pochádza z minulého roka a týkajú sa plánovania stratégie, akým smerom by sa mala kampaň demokratickej kandidátky na šéfku Bieleho domu uberať. 
     
    V elektronickej pošte našli ľudia z WikiLeaks aj správy o tom, ako by mali ľudia z Clintonovej okolia reagovať napríklad na vydanie knihy „Clinton Cash“ o „zločinných aktivitách“ nadácie Clintonovcov. Medzi tonou emailov je napríklad aj komunikácia, v ktorej dlhoročný poradca Hillary Clintonovej Doug Band označil jej dcéru Chelsea Clintonovú za „rozmaznaného fagana“. 

    Za všetko vraj môžu zase Rusi 

    Na šokujúce publikovanie emailovej komunikácie najvyššie postaveného muža Clintonovej kampane reagovali demokrati tak ako už viackrát v minulosti, keď sa prevalila komunikácia samotnej kandidátky na prezidentku USA. Zodpovednosť za zverejnenie citlivých informácií pripisujú demokrati Donaldovi Trumpovi a Vladimirovi Putinovi. 
     
    Je to vraj práve ruský prezident, kto zosnoval tento scenár, a republikáni by sa vraj nemali „baviť na veciach zverejnených podľa plánu Vladimira Putina“. Boli to vraj práve hakeri zamestnaní ruskou vládou, ktorí podľa demokratov „ukradli“ a poskytli komunikáciu serveru WikiLeaks v prípade zverejnenia Clintonovej emailov. 
     
    Teraz to vraj Kremeľ zinscenoval znova v spolupráci s republikánmi a dôkazom toho má byť vyjadrenie Trumpovho poradcu Jasona Millera, ktorý na sociálnej sieti Twitter komentoval zverejnenie Podestových emailov slovami: „A máme to tu.“
     

     
    Aj samotný John Podesta, ktorému sa hakeri nabúrali do emailovej schránky, tvrdí, že za únikom informácií stoja opäť Rusi. „Som v politike takmer päť dekád a toto je prvá kampaň, v ktorej sa musím porátať s ruskými spravodajskými službami. Tie, zdá sa, robia všetko na podporu nášho oponenta (Donalda Trumpa),“ cituje vyjadrenia šéfa Clintonovej kampane denník New York Times
     
    Pravosť emailovej komunikácie zatiaľ oficiálne nepotvrdili, ale Podesta už vraj stihol hovoriť s FBI ako „obeť“ hakerov. Aj administratíva Baracka dlhodobo podozrieva ruskú vládu z toho, že podporuje kampaň Donalda Trumpa aj tým, že vykráda emailové schránky demokratov. 

    Migranti v Európe

    Jeden z citlivých mailov, ktorý WikiLeaks uverejnili, obsahuje informácie, ktoré John Podesta údajne dostal od anonyma s emailovou adresou orca100@upcmail.nl ešte vo februári tohto roka. V správe s názvom Multikultistan: Dom hrôzy pre bežných Nemcov jej autor varuje Podestu pred ničivými vplyvmi, ktoré má masová migrácia na Nemecko. 
     
    V spomínanom emaile o stave migrácie sa píše okrem iného aj o tom, že Európa je „zdevastovaná migráciou“, a autor uvádza aj niekoľko konkrétnych prípadov. „Moslimská imigrácia a multikultúrne šialenstvo zanechalo stopu mizérie a chaosu naprieč Nemeckom,“ varuje odosielateľ Podestu. 
     
    Škody, ktoré zverejnenie elektronickej komunikácie Johna Podestu môže spôsobiť prezidentskej kampani demokratov, môžu nabrať kolosálne rozmery. Donald Trump už vyzval svojich priaznivcov, republikánskych voličov, aby si pozreli, čo všetko plánujú podľa uniknutých informácií ľudia okolo Hillary Clintonovej. 

    Platená reč a poslušní voliči 

    Maily ukradnuté z účtu Johna Podestu odhaľujú aj nepríjemné skutočnosti, ktoré Hillary Clintonová buď nechcela zverejniť, alebo ich priamo popierala. Otvorená politika voči migrantom, ktorú demokrati presadzujú, má však aj druhú, odvrátenú stranu. 
     
    Dvojaký prístup demokratov k migrácii opísala Clintonová v jednej zo svojich rečí z apríla 2013. Aj tá je súčasťou uniknutých emailov na WikiLeaks. „Musíte mať osobný a verejný postoj k politike. Viete, ak sa všetci pozerajú na všetky zákulisné debaty a dohody, potom začnú byť ľudia prinajmenšom nervózni. Preto musíte mať verejný aj súkromný názor,“ uviedla Clintonová v príhovore, za ktorý si podľa uniknutých finančných záznamov nechala zaplatiť 225 000 dolárov. 
     
    Ďalší z týchto údajných emailov, ktorý sa dostal na WikiLeaks, indikuje aj to, akí voliči demokratom vyhovujú. Správa, ktorú Johnovi Podestovi poslal Bill Ivey v marci tohto roka, šokuje najmä vyjadreniami o amerických voličoch. „Všetci sa zhodujeme na tom, že vláda by mala okresať občiansku náuku a všeobecne spolupracovať na vychovávaní nevedomej a poddajnej občianskej spoločnosti,“ napísal šéf bývalej administratívy prezidenta Billa Clintona mužovi, ktorý teraz vedie kampaň Hillary Clintonovej.  
     
    Po zverejnení uniknutých emailov sa ozval samotný Bill Ivey. Bývalý šéf administratívy Billa Clintona pre portál Snopes, ktorý odhaľuje nepravdivé informácie šírené na internete, uviedol, že jeho slová sú údajne iba vytrhnuté z kontextu. V skutočnosti majú vraj opačný význam, ako dokazuje uniknutý mail zaslaný Johnovi Podestovi, ktorý dnes šéfuje kampani Hillary Clintonovej. 
     
    „Ako som sa zmienil, washingtonskí republikáni, nezávislí a demokrati boli natoľko pohodlní, že tíško sedeli ako učenci, kandidáti a zvolení lídri, ktorí sú spokojní s tým, ako sa štúdium vytratilo zo vzdelávania v našich školách, a všetci boli príliš pohodlní, zatiaľ čo sa naša občianska spoločnosť stala nevedomou a poddajnou. Nevedomosť neprestáva rásť, ale ako kampane Sandersa a Trumpa dokazujú, poddajnosť sa očividne stráca. Tento problém si vyžaduje veľmi vážne zamyslenie,“ uviedol Ivey na margo komunikácie s Podestom pre investigatívny portál Snopes. V uniknutom maile vraj išlo iba o jeho osobný povzdych nad tým, že politici podľa neho nevenujú dostatok pozornosti niektorým základným prvkom, ktoré robia americkú „demokraciu skvelou“. 

    Kto je vlastne Podesta?

    John Podesta sa vo vysokej americkej politike pohybuje už desaťročia a s Clintonovcami je jedna ruka. Od roku 1998 do roku 2001 viedol administratívu vtedajšieho prezidenta Billa Clintona. Okrem toho vlastní spolu s bratom významnú lobistickú spoločnosť Podesta Group a zároveň je aj predsedom Centra amerického pokroku. Ide o mimoriadne vplyvný washingtonský think tank. 
     
    - Reklama -