Ak by vláda okamžite deportovala tých, ktorí spôsobujú v Nemecku problémy, situácia by nebola taká problematická. Ozýva sa to z Merkelovej košiara

    0
    Angela Merkelová na veľkoplošnej obrazovke na predvolebnom stretnutí v Passau (Autor: Václav Fiala)
    Ešte v roku 2016 sa z Nemecka do krajiny pôvodu vrátilo vyše 50-tisíc ľudí, ale situácia sa vlani zmenila. Napriek neutíchajúcim snahám nemeckých úradov sa za uplynulý rok vrátilo  domov menej ako 28-tisíc ľudí z tých, ktorým v krajine zamietli žiadosti o azyl. To je o niečo viac ako polovica z toho, čo sa podarilo v roku 2016. 
     
    Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov, na ktorý sa odvoláva denník Die Welt, ďalej uvádza, že sa v tomto roku spomalila aj deportácia. Dáta ukazujú, že za rok 2016 sa podarilo z krajiny deportovať 25-tisíc ilegálnych prisťahovalcov. Za uplynulých dvanásť mesiacov však nemecké úrady úspešne vyhostili len o niečo viac ako 22-tisíc ľudí, ktorým zamietli ich žiadosti o azyl. 
     
    Príčinou je podľa Die Welt aj to, že deportovanie migrantov majú v súčasnosti na starosti jednotlivé spolkové krajiny Nemecka, a nie centrálna vláda v Berlíne. 

    Plán je platiť viac

    K spomaleniu repatriácie imigrantov dochádza v Nemecku napriek tomu, že vláda dobrovoľný odchod podporuje aj finančne. Tento rok sa na návrh ministra vnútra Thomasa de Maiziereho zvýšili príspevky pre tých imigrantov, ktorí sú ochotní vrátiť sa dobrovoľne domov. 
     
    Podľa novej schémy dostávajú migranti ochotní odísť z Nemecka individuálny príspevok do tisíc eur a rodiny môžu v prípade dobrovoľného odchodu získať až tritisíc eur. To však iba v prípade, že sa domov vrátia do konca februára 2018. 
     
    Len týždeň pred Vianocami nemecký šéf rezortu vnútra oznámil, že prvé výsledky jeho plánu sú pozitívne. Minister de Maiziere si myslí, že počet dobrovoľne odchádzajúcich imigrantov už tento rok nestúpal, pretože ich v 2016 odišlo neobvykle veľa. 
     
    Nemecká politická scéna je vo veci deportácie a repatriácie migrantov rozdelená. Poslanec nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Burkhard Lischka tvrdí, že “vláda musí konečne prevziať zodpovednosť a štandardizovať deportácie”. Len vtedy bude podľa neho možné deportovať ľudí v dostatočnej miere. 
     
    Armin Schuster z Merkelovej kresťanských demokratov (CDU) uviedol, že situácia by bola menej problematická, ak by “vláda bola schopná okamžite deportovať tých, ktorí spôsobujú v Nemecku problémy – napríklad kriminálnikov”.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -