Ak budú v Európe raz zatvorené hranice, možno ešte budeme ľutovať, že sme tých niekoľko tisíc utečencov nechceli prijať

    0
    Davy utečencov (Autor: Facebook)

    Nemecko a Európska komisia navrhli, aby krajiny, ktoré ležia na tzv. balkánskej trase, cez ktorú utekajú ľudia smerujúci ďalej do Európy dodatočne vybudovali stotisíc miest na ich ubytovanie. Dohoda je už na svete, ale čo to bude v praxi znamenať?

    „Plán organizovane sústrediť migrantov na okraji Európy, vyhostiť tých, ktorí nemajú nárok na azyl, a rozdeliť medzi krajiny Európskej únie časť z tých, ktorí skutočne utekajú pred nebezpečenstvom, by teoreticky mohol fungovať,“ myslí si Ondřej Houska.

    Turecko sa do EÚ len tak ľahko nedostane

    Ale. V tomto prípade je však kľúčovým hráčom na uskutočnenie plánu Únie Turecko. To sa mnohým Európanom nepáči. „Federalistom, podľa ktorých je to nedôstojné, aktivistom, podľa ktorých by mala Európa naprávať každú nespravodlivosť v oblasti ľudských práv na tomto svete aj konzervatívcom, ktorí sa boja, že Turecko do Únie vstúpi už zajtra,“ pokračuje komentátor. Houska si myslí, že nie je namieste strašiť ľudí tým, že EÚ teraz Turecku výmenou za pomoc s utečencami nepremyslene ponúkne členstvo. „Kvóty budú s veľkou pravdepodobnosťou nefunkčné a Európska komisia sa správa ako odtrhnutá z reťaze, keď ich bezohľadne presadzuje. Je to však horšia bezohľadnosť ako tá, ktorú prejavuje slovenská a česká spoločnosť i politická elita voči ľuďom v núdzi?“ píše.

    Nedomyslenosť nápadu s kvótami je podľa neho len kamuflážou. „Možno by inak politici argumentovali ešte xenofóbnejšie. Ak budú v Európe raz zatvorené hranice, možno ešte budeme ľutovať, že sme tých niekoľko tisíc utečencov nechceli prijať,“ uzavrel.

    - Reklama -