Ak Brusel presadí nový systém prerozdeľovania migrantov, môže to výrazne ovplyvniť každodenný pocit bezpečnosti, varuje maďarský analytik

    0
    Migranti, ilustračné foto. (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI tento expert zdôraznil, že rok 2018 bude z hľadiska bezpečnosti v Európe a Maďarsku rozhodujúcim, pretože Európska únia chce do leta presadiť systém prerozdeľovania prichádzajúcich migrantov bez určenia hornej hranice.

    “Vývoj migrácie má vplyv na každodenný pocit bezpečnosti občanov Európy. Vplýva to aj na vývin ich politických názorov, čo sa potvrdilo aj vo výsledkoch vlaňajších volieb,” podotkol Bakondi.

    Dodal, že možno konštatovať, že pôvodné maďarské hodnotenie a prognóza migrácie boli správne a reálne. “Opatrenia prijaté maďarskou vládou v tejto oblasti boli opodstatnené, postupy oprávnené i zákonné, a rozvoj v oblasti poriadkových síl bol potrebný,” podčiarkol poradca premiéra.

    Vlani teroristi v západnej Európe v šiestich prípadoch zrážali vozidlami ľudí, v štyroch prípadoch zaútočili nožmi, v troch strelnými zbraňami a v jednom prípade výbušninou. Pri útokoch zahynulo 50 ľudí a 380 bolo zranených, povedal Bakondi a zdôraznil, že čoraz viac akcií teroristov je namierených proti príslušníkom poriadkových síl.

    V roku 2017 sa podľa jeho slov štruktúra ilegálnej migrácie vykryštalizovala, pričom vzrástol počet migrantov prichádzajúcich z Afriky.

    “Príslušné európske orgány získali vlani jasnejší obraz o organizovanosti pohybu migrantov a padla západoeurópska hypotéza o tom, že migrácia cez moria je nezastaviteľná,” povedal.

    Na srbsko-maďarskom hraničnom úseku zmarili vlani príslušníci maďarskej polície a vojska 11.000 z celkových 20.000 pokusov o narušenie hraníc ilegálnymi migrantmi. V 9000 prípadoch ilegálnych migrantov zadržaných už vo vnútrozemí priviedli hliadky späť k hraniciam.

    Na ďalších hraničných úsekoch Maďarska zadržali 1418 cudzincov, informoval Bakondi, podľa ktorého v minulom roku evidovali maďarské úrady 3397 žiadostí o azyl a v 1291 prípadoch udelili žiadateľom nejaký druh ochrany.

    Novou hrozbou v roku 2017 bol masový prienik a návrat príslušníkov a bojovníkov Islamského štátu do Európy po tom, čo táto teroristická organizácia utrpela porážku, podčiarkol bezpečnostný expert, podľa ktorého maďarská vláda bude aj naďalej odmietať presadzovanie migrácie.

    - Reklama -