Ajaj. Juncker môže mať veľké problémy. Možno pôjde pred súd

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Ako uvádza britský denník, prípad spadá do obdobia, keď stál Juncker na čele vlády vo svojom rodnom Luxembursku. Spolupracovníci Junckera čelia už dlhé roky obvineniu, že pred desiatimi rokmi zámerne sfalšovali prepis telefonického rozhovoru medzi svojím nadriadeným a niekdajším šéfom luxemburskej spravodajskej služby Marcom Millom. Klamať mali údajne aj v roku 2012 a 2013, keď sa konalo ďalšie kolo vyšetrovania v rámci parlamentu aj súdnej moci.

    V týchto dňoch oznámil vyšetrujúci sudca Eric Schammo, že prípad znovu otvorili a vyšetrovanie bude pokračovať. Trestné konanie sa začalo s cieľom konečne objasniť, či sú spolupracovníci Junckera skutočne zodpovední za neúplný prepis spomínanej konverzácie. Podľa obžaloby sa totiž mali snažiť kryť práve svojho vtedajšieho šéfa Junckera. Ten sa zatiaľ k prípadu nevyjadril a s médiami hovoril hovorca Európskej komisie.

    „Pán Juncker je, samozrejme, ako svedok pripravený plne spolupracovať s vyšetrovateľmi. Musíme však mať na pamäti, že je prezidentom Európskej komisie a má veľa povinností. Budeme musieť nájsť nejaký voľný termín,“ uviedol hovorca na adresu Junckera, ktorý pôsobil na čele luxemburskej vlády v rokoch 1995 až 2013 a stal sa tak najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v rámci členských štátov Európskej únie za ostatné roky.

    Bol však nútený odstúpiť práve pre problémy v oblasti spravodajských služieb, ktoré sa mali vymknúť kontrole a nezákonným spôsobom monitorovať politikov aj verejnosť. Menšie koaličné strany pri prvom rozsiahlejšom vyšetrovaní v roku 2012 vypovedali koaličnú dohodu – a ďalšie politické kroky Junckera potom smerovali práve do orgánov Európskej únie. V roku 2014 sa stal prvýkrát šéfom Európskej komisie, keď bol zvolený väčšinou hlasov poslancov Európskeho parlamentu.

    Až doteraz sa tomuto zástancovi federalizovanej Európy väčšie škandály vyhýbali, hoci ho jeho odporcovia často obviňovali, že je závislý od alkoholu. Podobné útoky však Juncker vždy vehementne odrážal. Vlani v lete napríklad v rozhovore pre belgický denník Le Soir vyhlásil, že rozhodne nie je žiadny alkoholik. Fámy o jeho „nadštandardnej“ obľube alkoholu sa začali šíriť najmä po summite v Rige v roku 2015, kde sa podľa videozáberov správal Juncker veľmi „rozjarene“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -