Aj na Slovensku sa pozrieme na financovanie mimovládnych organizácií, avizuje Fico inšpirovaný Orbánom

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico pripomenul, že maďarský premiér Viktor Orbán svojim kolegom v rámci stretnutia predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré predchádzalo samotnému summitu o usmerneniach pre brexit, povedal, že prichádza z “grilovačky” na pôde Európskej ľudovej strany (EPP). Orbán v Bruseli ostatným straníckym kolegom z EPP sľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie a nezatvorí Stredoeurópsku univerzitu (CEU) financovanú americkým filantropom Georgeom Sorosom. Maďarský premiér je v EÚ ako aj v radoch EPP často kritizovaný aj za svoj postoj k mimovládnym organizáciám.

    Fico upozornil, že stretnutie premiérov V4 sa touto témou nezaoberalo. Dodal, že on nekomentuje politickú situáciu v iných krajinách. Zároveň však v tejto súvislosti uviedol, že aj na Slovensku sa pravdepodobne budeme musieť pozrieť na rôzne mimovládne organizácie: na to, aké majú pozadie a kto ich financuje. “Myslím si dokonca, že tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze a kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa organizujú všelijaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia,” opísal situáciu Fico.

    Podľa jeho slov to, čo sa dnes deje v Maďarsku, bude pravdepodobne témou, ktorá sa dotkne aj ostatných členských krajín EÚ a budeme sa musieť s otázkou transparentnosti pôsobenia mimovládnych organizácií vyrovnať.


     

    - Reklama -