Agrorezort skritizoval Saskárov. Pletú si náhradné užívanie pozemkov s reštitúciami

    0
    Generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Dušan Hačko a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) (Autor: TASR)

    Tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová, za účasti poslancov Národnej rady SR Anny Zemanovej a Radoslava Pavelku (obaja SaS), v súvislosti s tzv. náhradnými užívateľmi pôdy uviedla, že vlastníkom pozemkov, najmä na južnom Slovensku hrozí, že o ne prídu. Desiatkam tisícom ľudí podľa Halgašovej hrozí, že prídu o pozemky, o pôdu, na ktorej dlhé roky hospodária.

    “MPRV SR vyzýva občanov, ktorí užívajú náhradné pozemky a spĺňajú kritériá na ich užívanie do budúcnosti, aby sa riadili usmerneniami okresných úradov. Odborníci zo SaS totiž preukázali neznalosť problematiky a náhradné užívanie si dokonca poplietli s reštitučnými náhradami. Pri postupovaní podľa ich rád tak hrozí, že občania budú pri žiadostiach o ďalšie užívanie postupovať nesprávne,” zdôraznil Machalík.

    Ministerstvo pôdohospodárstva podľa Machalíka dôrazne upozorňuje, že tvrdenia odborníkov SaS, že “občania nevedia, aké pozemky dostanú a akú budú platiť výšku nájmu”, sú zavádzajúce a preukazujú absolútnu neznalosť problematiky. V prípade, že užívateľ požiada o predĺženie užívania a spĺňa všetky zákonom stanovené kritériá, vznikne mu podnájomný vzťah na ten istý pozemok. Užívateľ v žiadnom prípade nebude platiť nájom, keďže pozemok bude mať v podnájme v rámci inštitútu náhradného užívania, ako náhradu za pozemok vo svojom vlastníctve.

    “Vzhľadom na množstvo závažných pochybení a faktických chýb vo vystúpení zástupcov strany SaS, MPRV SR upozorňuje občanov, aby manuál tejto strany nepoužívali a radšej sa o radu obrátili na príslušné okresné úrady, ktoré disponujú metodickými pokynmi MPRV SR,” podčiarkol Machalík.

    SaS podľa Zemanovej pripravila pozmeňujúci návrh zákona o pozemkových úpravách, ktorým sa lehota na podanie žiadosti pre ľudí predĺži z konca februára tohto roka do konca roku 2018. Skrátiť chce strana aj lehotu pre okresné úrady pre rozhodovanie, a to z konca roka 2020 na úroveň bežných lehôt správneho konania. Podľa Pavelku pripravila SaS informačný leták pre ľudí, ktorých sa spomínaná problematika týka. “Leták bude distribuovaný dvojjazyčne, predovšetkým v okresoch južného Slovenska,” dodal Pavelka.

    Vicepremiérka a šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti riaditeľa pozemkového odboru MPRV SR Andreja Vašeka 15. decembra 2017 informovala, že ak náhradní užívatelia pozemkov spĺňajú zákonom stanovené kritériá a majú záujem náhradné pozemky užívať aj do budúcnosti, musia podať najneskôr do 28. februára 2018 na príslušný okresný úrad návrh na začatie konania o vydaní rozhodnutia o vzniku podnájomného vzťahu k doterajšiemu náhradnému pozemku. Ak tak neurobia, stratia možnosť tieto poľnohospodárske pozemky využívať, nakoľko 31. decembra 2018 stratia platnosť všetky rozhodnutia, ktorými im pozemky do náhradného užívania boli v minulosti vyčlenené.

    - Reklama -