Africká únia ide po stopách tej Európskej. Voľný pohyb osôb, ľahšie šírenie chorôb aj teroristov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Breitbart.com)
    Neobmedzený pohyb pre obyvateľov krajín afrického kontinentu chce Africká únia (AÚ) docieliť vydávaním jednotných cestovných pasov. Momentálne má medzi sebou bezvízový styk 13 afrických krajín. To však iba vďaka vzájomným dohodám a možnosti poskytnúť víza priamo po príchode do krajiny. 
     
    Trinásť krajín je však žalostne málo na to, aby skutočne fungoval voľný pohyb osôb. Africká únia má 54 členských krajín. Vedenie AÚ by chcelo, aby najneskôr do roku 2020 už nikto z obyvateľov Únie nemal problém slobodne cestovať do inej členskej krajiny.  
     
    Spolu s voľným pohybom osôb, ktorý AÚ plánuje ambiciózne dokončiť do dvoch rokov, chce spoločenstvo afrických štátov už na budúci rok položiť základy zóny voľného obchodu. Práve dovoz a vývoz v rámci štátov Africkej únie je totiž v porovnaní s inými kontinentami mimoriadne nákladný. 
     
    Už na júlovom stretnutí AÚ v Rwande by mali predstavitelia únie urobiť prvý veľký krok k voľnému pohybu osôb a tým je zavedenie spoločného elektronického pasu. Práve cestovný doklad spoločný pre obyvateľov všetkých členských štátov Africkej únie by mal byť základom pre budúci voľný pohyb osôb. 

    Agenda 2063

    Podľa portálu Africa News je však otázne, či sa to s rôznorodými problémami, ktoré sužujú africké štáty, podarí uskutočniť. Voľný pohyb osôb aj tovaru je súčasťou takzvanej Agendy 2063. Ide o akúsi víziu AÚ, ktorú predsedníctvo Únie odkleplo začiatkom minulého roka.  
     
    Súčasťou Agendy 2063 je nielen voľný pohyb osôb či tovaru, ale aj rad ďalších ambicióznych plánov. Patrí k nim napríklad budovanie integrovanej vysokorýchlostnej železnice, ktorá by prepojila všetky hlavné mestá a komerčné centrá členských krajín AÚ či ukončenie všetkých ozbrojených konfliktov do roku 2020. 
     
    V pláne je aj vytvorenie jednotného systému leteckej dopravy, ktorý by zabezpečoval vzdušný priestor nad Afrikou a riadil by leteckú prepravu osôb. AÚ chce okrem toho vybudovať aj africké finančné inštitúcie, aby urýchlila integráciu a ekonomický rast spoločnosti. 
     
    „Špecifickým cieľom zavedenia voľného pohybu osôb, tovaru a služieb po kontinente je v rámci Afriky v záujme obchodu, integrácie a sociálno-ekonomického rozvoja,“ píše sa v stanovisku AÚ. 

    Riziká slobodného pohybu

    Predsedníčka komisie Africkej únie Nkosazana Dlaimini Zuma pre denník The Independent uviedla, že pripravovaná inovácia a zavedenie spoločného pasu pre všetky členské krajiny AÚ sú „kroky k vytvoreniu silnej, prosperujúcej a integrovanej Afriky, poháňanej jej vlastnými občanmi“. 
     
    Napriek ambicióznym plánom, ktoré sľubujú, že sa budú môcť občania desiatok afrických štátov bez hraníc či víz pohybovať po celej Afrike, sa objavujú aj obavy. Kritici tohto návrhu sú k nemu skeptickí a tvrdia, že „Afrika bez hraníc“ bude veľmi ťažko zvládnuteľná. Na kontinente totiž pôsobia desiatky militantných organizácií a už len ukončenie konfliktov do niekoľkých rokov plánované v Agende 2063 bude obrovská výzva
     
    Nejde však iba o to, že by sa v rámci Afriky „bez hraníc“ mohli oveľa jednoduchšie premiestňovať militanti a teroristi. Je tu ešte jedna hrozba, ktorá je tichá, ale podobne smrtiaca ako islamskí ozbrojenci. Ide o vážne riziko oveľa jednoduchšieho šírenia ochorení, ktoré sú v niektorých afrických krajinách stále životu nebezpečné pre zlé hygienické podmienky a nedostatočné očkovanie. 
     
    - Reklama -