Afganistanu hrozí kolaps a potom… Britský minister obrany varuje

    0
    Britský minister obrany Sir Michael Fallon (Autor: TASR)

    Britský minister obrany Sir Michael Fallon naznačuje, že je nutných viac britských jednotiek, aby sa vyhlo kolapsu v Afganistane. Je to viac ako dva roky po tom, ako sa skončili bojové operácie.

    Fallon tak podľa The Independent vykresľuje nepriaznivý obrázok vojnou zničenej krajiny, kde zomrelo 456 britských vojakov, ktorí zomreli od roku 2001 uprostred ťažkých bojov medzi vládou a Talibanom.

    „Ak bolo správne ísť tam, musí byť správne neodísť predtým, kým nie je práca vykonaná tak, ako ju môžeme spraviť,“ povedal minister na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

    V prípade zrútenia Afganistanu by sme podľa Fallona pocítili dôsledky aj v Európe a to hlavne preto, lebo tri až štyri milióny mladých Afgancov by pravdepodobne spustilo ďalšiu migračnú vlnu na Západ. Už teraz väčšina migrantov z tejto krajiny smeruje do Nemecka či Británie, čo by potom bolo v prípade kolapsu celej krajiny.

    „Budú smerovať do Nemecka alebo Británie a to by mohlo byť dôsledkom kolapsu v krajine,“ dodal Fallon.

    Britský minister však neoznámil doplnenie ďalších vojenských jednotiek ku 500 britským vojakom, ktorí trénujú miestne sily a sú pripravení na obranu hlavného mesta, ale na prelomenie patovej situácie proti Talibanu by bolo treba ešte niekoľkotisíc vojakov.

    „Žiadame afganskú vládu a ich vojsko, aby sa vyrovnalo s rovnakou situáciou, akú sme už mali,“ povedal minister s tým, že Taliban je aktívny, hoci sa ho snažili vykoreniť z krajiny už pred 15 rokmi.

    Počas najaktívnejších bojov mala Británia viac ako 10-tisíc vojakov v krajine, pričom medzinárodne tam bolo okolo 150-tisíc.

    Hoci bývalý britský premiér David Cameron deklaroval koniec britských operácii v roku 2014, stále sa to neudialo. Dokonca sa tu objavuje požiadavka na poslanie posíl. Na minulotýždňovom zasadaní výboru pre obranu priznal Mike Penning, ktorý je minister pre ozbrojené zložky, že nie je žiaden plán pre stiahnutie vojakov a existuje opačná tendencia.

    Problém je v tom, že afganské sily čelia obrovským stratám a Gen John Nicholson, najvyšší americký veliteľ v Afganistane, varoval amerických senátorov, že bude pottrebných niekoľkotisíc medzinárodných jednotiek.

    - Reklama -