Abdeslama odsúdili v Belgicku na 20 rokov za pokus o vraždu

    0
    Policajti hliadkujú pred justičným palácom v Bruseli počas vynesenia verdiktu v procese s podozrivým z teroristických útokov v Paríži Salahom Abdeslamom. (Autor: TASR)

    Predseda súdu, ktorý mal na starosti tento prípad, rozhodol, že prestrelka s policajtmi na ulici Dries, ku ktorej došlo 15. marca 2016, mala teroristický charakter, uviedla tlačová agentúra Belga.

    Salah Abdeslam aj Sofien Ayari sú z právneho hľadiska vinní z pokusu o vraždu v teroristickom kontexte a z nezákonného držania strelných zbraní. Pri prestrelke na ulici Dries bol jeden policajt zranený. K incidentu došlo v rámci série policajných razií, ktoré sa konali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra 2015. Členom útočných kománd v Paríži bol aj Salah Abdeslam.

    Federálna prokuratúra žiada pre oboch 20 rokov vo väzení.

    Súd ešte musí rozhodnúť, či uzná nároky občianskej strany, ktorú predstavuje združenie V-Europe. Toto združenie zastupuje obete teroristických útokov v Bruseli, ku ktorým došlo 22. marca, týždeň po prestrelke vo štvrti Forest. V-Europe argumentuje, že práve táto prestrelka, pri ktorej sa Abdeslamovi podarilo ujsť, viedla k útokom na letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek.

    - Reklama -