AKTUÁLNE Teroristický masaker v Turecku. Na letisku hlásia desiatky mŕtvych

    0
    Teroristický útok v Istanbule (Autor: TASR)

    Podľa tureckej agentúry DHA išlo o teroristické útoky, ktoré sa odohrali na dvoch rôznych miestach letiska. Z miest explózií bolo podľa tamojších médií počuť silnú streľbu. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno vybiehať z budov ľudí v panike.

    Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou spájaných s aktivitami kurdských militantov alebo skupiny Islamský štát (IS).

    „Podľa doterajších informácií by medzi obeťami nemali byť slovenskí občania,“ uviedol pre PL.sk hovorca MZV Peter Stano.

    Miestom jedného z výbuchov bolo pravdepodobne kontrolné stanovište pri vstupe k príletovej časti medzinárodného terminálu. Úrady tento terminál okamžite uzavreli.

    Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že streľbu bolo počuť z parkoviska. Zranených odvážajú na ošetrenie vozidlá taxislužieb. Na letisko, ktoré je jedenástym najvyťaženejším na svete, dorazili desiatky sanitiek a vozidiel bezpečnostných zložiek.

    Varovanie amerického ministerstva zahraničných vecí pred cestovaním do Turecka, ktoré bolo vydané v marci, rezort aktualizoval v pondelok. V aktualizovanom varovaní sa uvádza, že Američania majú „dbať na opatrnosť pri návšteve verejne prístupných priestorov, najmä tých, v ktorých sa zdržiavajú turisti“.

    Spravodajská televízia CNN na svojej sociálnej sieti zverejnila video, ktoré ukazuje ľudí skrčených vo vnútri obchodu na istanbulskom letisku a momenty po hlásenej explózii.

    Zdroj: CNN/Facebook

    Podľa informácií, ktoré poskytol médiám turecký minister spravodlivosti, útočníci strieľali z automatických pušiek ešte predtým, ako sa dostali ku kontrolným stanovištiam. Údajne okolo seba rozhodili aj niekoľko granátov a do vzduchu sa vyhodili až vtedy, keď po nich začali strieľať policajti, informuje ČT 24.

    Po útokoch pribúdajú stále nové zábery z ich centra. Pred malou chvíľou ich priniesla aj spravodajská stanica Sky News. Aj keď sa počiatočne hovorilo o 10 obetiach, aktuálne čísla hovoria až o 36 mŕtvych.

    Zdroj: Sky News/Facebook

    Autor: sla, TASR

    - Reklama -