76 000 migrantov za desať dní. Slovinsko plánuje pri utečencoch siahnuť po netradičnej pomoci

    0
    Utečenci v Slovinsku na hranici s Chorvátskom (Autor: SITA)

    Približne 50 až 60 príslušníkov súkromnej bezpečnosti pomôže polícii tam, kde to bude potrebné, uviedol dnes štátny tajomník slovinského ministerstva vnútra Boštjan Šefic. V uplynulých 10 dňoch do Slovinska zo susedného Chorvátska dorazilo už približne 76.000 migrantov a aj napriek výsledkom mimoriadnych rokovaní Európskej únie ostáva slovinská pohraničná obec Rigonce jedným z krízových miest na tzv. balkánskej trase utečencov. Len dnes do 14.00 h do tejto dediny prišlo cez zelenú hranicu z Chorvátska okolo 6000 utečencov. 

    Stretnutie v Bruseli sa v nedeľu okrem iného skončilo dohodou na tom, že z Chorvátska nebudú tisíce utečencov ako doposiaľ prepravovať bez ohlásenia k hranici Slovinska.Vo veľkých záchytných centrách v Slovinsku podľa nej čaká takmer 11.000 ľudí na to, kedy budú môcť pokračovať v ceste do Rakúska a následne Nemecka. 
    Slovinský premiér Miro Cerar migračnú krízu označil za najväčšiu výzvu v histórii Európskej únie a dodal, že ak sa vo veci nenájde spoločné riešenie, EÚ sa podľa neho čoskoro začne rozpadať. 

    - Reklama -