Z Mósulu sa pokúsi ujsť až 200.000 ľudí. Toto im hrozí

    0
    Zničené budovy v dôsledku bojov medzi irackými vládnymi silami a militantmi z extrémistickej organizácie Islamský štát v západnej časti Mosulu (Autor: TASR)

    Organizácia Spojených národov píše vo svojom dnešnom vyhlásení, že v nadchádzajúcich dňoch sa z Mósulu pokúsi ujsť možno až 200.000 ďalších ľudí a že aj iracká armáda, aj bojovníci IS sú podľa medzinárodného práva povinní civilné obyvateľstvo ochraňovať.

    Save the Children upozorňuje, že civilisti by sa pri svojom úniku mohli dostať do palebnej oblasti a krížovej paľby z oboch strán, čo by mohlo spôsobiť chaos s tragickými následkami.

    Odkedy sa začala mósulská operácia, iracká armáda civilistov nabáda, aby zostali vo svojich obydliach, čím sa zabráni masovému vysídľovaniu a premiestňovaniu obyvateľstva. A navyše, bojovníci Islamského štátu utekajúcich civilistov sústavne ostreľujú z ručných zbraní i mínometnými granátmi.

    Vnútri Mósulu sa momentálne nachádza odhadom ešte vyše 100.000 civilistov. Mesto padlo do rúk militantov Islamského štátu v júni 2014 počas ich bleskového ťaženia, pri ktorom ovládli takmer tretinu územia Iraku. 

    V tom čase vyhlásený “kalifát” skupiny IS – známej tiež pod skratkami ISIL a Dáiš – zahŕňal veľkú časť severnej Sýrie i severného a západného Iraku. Po spustení operácií proti týmto džihádistom sa odvtedy územie, ktoré kontrolujú, výrazne zmenšilo.

     

    - Reklama -